Tid för pension för svensk kärnkraft

5 mars 2014, Greenpeace aktivister hänger en banderoll från taket på Oskarshamns kärnkraftsreaktor nr 2. 

Idag togs ett historiskt beslut. OKGs extra bolagsstämma fattade det formella beslutet att stänga de gamla riskabla reaktorerna Oskarshamn 1 och 2. Dessutom beslutades att reaktor 2, som varit stängd sedan sommaren 2013, inte ska återstartas igen.

Det är början på slutet för svensk kärnkraft.

Detta är naturligtvis otroligt glädjande. Med dagens beslut blir Sverige säkrare. De gamla reaktorerna O1 och O2 är en allvarlig säkerhetsrisk och riskerna ökar för var dag de drivs vidare.

Det är också ett viktigt beslut. Det innebär en bekräftelse på att framtiden är förnybar, att kärnkraftsparentesen avslutas. Kärnkraftsbarriären har slutligen brutits igenom och dörren står öppen för det förnybara att utvecklas. Det första det bör innebära är att solkraften måste släppas loss.

Förra veckan var jag på rättegång i Kalmar. 19 modiga aktivister stod inför rätta för att ha gjort det rätta: att uppmärksamma de allvarliga riskerna med de gamla reaktorerna. Den 5 mars 2014 hängde aktivister från Greenpeace upp en banderoll från reaktortaket på Oskarshamn 2 med budskapet: Tid för pension.

Idag kom beskedet som bekräftar att vi hade rätt.

Uppdatering: Dagen efter, torsdag 15 oktober, beslutade ägarna vid en extra bolagsstämma vid Ringhals kärnkraftverk att pensionera de gamla reaktorerna Ringhals 1 och 2, senast 2020, respektive 2019. På två dagar har alltså beslut fattats om att stänga 4 reaktorer.