Idag stod mina nordiska kollegor och jag med banderoll där det stod ’Stop talking – start protecting’, oljedöda fåglar (fejkade) och informationsblad utanför det hotell där de arktiska representanterna inklusive ministrarna hade sin välkomstmiddag. Vi gjorde det för att det ska bli väldigt svårt för ministrarna att sopa de konkreta frågorna som t ex oljan och fisket under mattan och bara ägna sig åt att mysprata med varandra. Och vi kommer inte att sluta vara jobbiga och i vägen. Det är vår skyldighet att stå upp för den arktiska miljön i alla sammanhang vi kan.

Det senaste dygnet har varit väldigt intensivt och vi har träffat så otroligt mycket folk från olika håll. Den svenska delegationen som behöver knuffas lite i rätt riktning, grönländska toppolitiker, mängder med media (från hela Nordeuropa utom från Sverige!) och urfolk från hela Arktis. Det pratas över kaffe, i baren, på gatorna och i mataffären som har väldigt mycket danska matvaror. Och vad pratar man då om? Jo, hetast på snacklistan just nu är oljan, oljepengarna, vilka som kan tänkas få komma in i Arktiska rådet som observatörer och det nya avtalet om räddningsaktioner som ska skrivas på under torsdagen. Det känns inspirerande och ibland oerhört frustrerande.

Ingen säger emot det faktum att det inte finns någon teknik att hantera en oljeolycka i Arktis. Men istället för att ta konsekvensen av det och stoppa de oerhört riskabla borrningarna som sker och är planerade att snart ske så säger man bara att ”jo så är det, men vi fortsätter i alla fall som tidigare och så kan vi prata lite om hur hemskt det vore om något hände”.

Till och med de tjänstemän och politiker vi pratar med håller med om att det är galet, men de har inte kraft eller vilja att göra något åt det.  Men det är då vi alla måste ta ansvar och tydligt visa hur de bör göra. Det är väldigt många som inser att oljeborrningar i Arktis är för riskabla för att få ske men det hjälper inte att inse det i ensamhet. För att världen ska ändras så måste man ta tag i saken och se till att det händer.

- Therese Jacobson


Skydda Arktis

Greenpeace kommentar till Sveriges nationella strategi för Arktis