Vår kampanj för att avgifta friluftsindustrin är på väg in i en ny spännande fas. Under de senaste veckorna har det gått att rösta på vilka friluftsmärken och produkter vi ska testa för per- och polyfluorerande ämnen (PFAS), och över 30 000 personer från hela världen har varit med och röstat på vår Detox-outdoor-sida!

De som deltog röstade på varumärken och specifika produkter som jackor, handskar, ryggsäckar och skor. Nu har resultaten kommit och Greenpeace ska testa de 40 populäraste produkterna.

PFAS

De varumärken som fick flest röster är The North Face, Columbia, Patagonia, Jack Wolfskin, Mamut och det svenska märket Haglöfs. The North Face fick överlägset flest röster. Det norska märket Norrøna fick också många röster och kommer att testas.

Här kan du läsa mer om vilka produkter vi ska skicka till labbet.

Så vad händer härnäst? Greenpeace kommer att köpa in produkterna från olika ställen världen över. De skickas sedan till ett oberoende laboratorium i Tyskland och testas för PFAS.

I januari berättar vi vilka av dessa produkter som lämnar oönskade spår efter sig ute i naturen!

Det starka engagemang vi sett från alla er friluftsfantaster och naturälskare för att avgifta friluftsindustrin har betytt otroligt mycket. Tack till alla er som röstat och kontaktat friluftsmärken och ställt frågor om kemikalier i deras produkter! Nu vet vi att vi kommer att testa de produkter och märken ni är intresserade av. Så fort analyserna är klara berättar vi om testresultaten.

Under tiden hoppas jag att du vill vara med i det fortsatta arbetet för att skydda naturen från skadliga PFAS. Vi behöver din kreativitet och dina idéer för att lyckas.

Håll ögonen öppna, mer information kommer snart!

/Therese