I går klättrade två isbjörnar upp på Statoils oljerigg West Hercules, som var på väg till världens nordligaste borrplatser i Arktis. Bara några timmar senare meddelade det norska statliga oljebolaget att dessa nordliga borrningar skjuts upp i år. Och igår kväll meddelade oljebolaget ConocoPhillips att de också kommer att skjuta upp sina planerade borrningar norr om Alaska 2014 på grund av "osäkerhet över federala bestämmelser och standarder."

den 10 april 2013 Isbjörnsaktion mot Statoil i Norge

Statoils oljerigg i Rogeland © Nick Cobbing/ Greenpeace

 

Detta är såklart fantastiska nyheter för den arktiska miljön och den nästan 3 miljoner starka globala rörelse som kräver ett totalförbud mot oljeborrning i denna bräckliga miljö. De goda nyheterna från Statoil och ConocoPhillips är inte tillräckligt bra, men varje bakslag för oljeindustrin är ett framsteg för miljön i Arktis och ett steg närmare en full reträtt från denna fantastiska, men riskfyllda miljön.

Detta är heller inte det enda bakslag branschen har haft. För runt en månad sedan meddelade Shell att efter år av, nästan komiska, missöden i Alaska, läggs borrplanerna där på hyllan. I kölvattnet av Shells tvivelaktiga insatser meddelade även Statoil strax efteråt att de också skulle behöva ompröva borrning i Tjuktjerhavet.

På annat håll är situationen tyvärr annorlunda. Bakslagen i den amerikanska delen av Arktis står i kontrast till Ryssland där oljebolagen förväntar sig minimal inblandning från regeringen. Gazprom förväntas starta oljeproduktion på oljefältet Prirazlomnoye under det fjärde kvartalet i år och de har precis annonserat ett samarbete med Shell för att försöka pressa ännu mer olja ur de ryska arktiska vattnen. Och Rosneft har nyligen inlett ett samarbete med Statoil för framtida exploatering.

Men det är ändå tre företag som under en månad hunnits ikapp av verkligheten. Arktis regeringar bör ta dessa tre varningar på allvar och ge all oljeborrning i Arktis rött kort!