Landsbygdsminister Eskil Erlandsson ser ut att lämna walkover när reformen av EU:s gemensamma fiskeripolitik går in på upploppet.

Enligt regeringens kalendarium kommer ministern redan under tisdagen den 26 februari – när förhandlingen i Bryssel sannolikt är som hetast – att resa sig från bordet för att flyga till Washington DC, USA, för att delta i ett seminarium om nynordisk mat:

I en tv-debatt med EU-parlamentarikern Isabella Lövin (mp) förra veckan deklarerade landsbygdsminister Eskil Erlandsson (c) att han backar upp EU-parlamentet till 100 procent i reformen av EU:s gemensamma fiskeripolitik. Om EU-parlamentets starka majoritet för en långtgående reform säger Erlandsson:

”Det är precis det beslut som jag hade önskat att det ministerråd jag är en del av skulle fattat” och konstaterar sedan att han ”skulle vilja gå ytterligare lite längre”.

Men det enda sättet att verkligen nå det målet är att åka till Bryssel, ge järnet i förhandlingarna, söka allianser med andra länder, hela vägen in i mål! Och når Sverige inte ända fram – vilket är en överhängande risk – måste ministern vara där och markera Sveriges avståndstagande från ministerrådets politik. På så vis kan Sverige ändå indirekt ge sitt stöd till EU-parlamentets förslag.

EU:s fiskeripolitik kännetecknas av nattmanglingar och förhandlingar där ministrarna ofta är personligt involverade. Eskil Erlandsson har lovat att göra allt som står hans makt för att hjälpa parlamentet i kampen för en bättre fiskeripolitik. Då måste han också delta i hela förhandlingen. Allting annat är att lämna walkover.

Nynordisk mat? Om landsbygdsminister Eskil Erlandsson inte går in med själ och hjärta för reformen av den gemensamma fiskeripolitiken är risken att vi i framtiden får byta fisken mot manetburgare...