På onsdag ska Sveriges Riksdag rösta om flera motioner som uppmanar regeringen att arbeta hårdare för att rädda den Arktiska miljön och de människor som är beroende av den. Vad Sverige driver just nu är mycket viktigt eftersom vi är ordförande i Arktiska rådet.

Forskare ombord på vårt fartyg Arctic Sunrise gör mätningar på isen i Arktis. Foto: Greenpeace/Nick CobbingArktis håller redan idag på att förändras på grund av klimatförändringar som smälter havsisen och Grönlands glaciärer. Dessutom  utnyttjar nu de stora oljebolagen och den industriella fiskeflottan att den skyddande havsisen försvunnit  och ger sig in för att exploatera den i det närmaste orörda arktiska miljön.  Det här tycker vi på Greenpeace och många med oss är fel - de arktiska ekosystemen måste få lämnas ifred för att ha en chans att klara de påfrestningar som klimatförändringarna för med sig. Annars finns en stor risk att de försvinner för alltid.

Därför uppmanar vi nu alla riksdagsledamöter att rösta för de motioner som kräver mer av Sveriges regering och att de tar sitt ansvar och står upp för Arktis.

Vill du veta mer och hålla dig uppdaterad, gå med i vår Facebook-grupp ”Skydda Arktis” .

Om du känner dig passionerat engagerad i Arktis miljö, mejla direkt till mig, , så kan jag berätta mer om vad du kan göra aktivt för att hjälpa till.

/Therese Jacobson

Ekotoxikolog och kampanjledare för Arktis, Greenpeace

Fler blogginlägg från Therese

Läs mer om Arktis