För mig har alltid den så kallade mänskliga faktorn känts som det största riskmomentet med kärnkraftverken. Jag är teknikoptimist. Men lite mer pessimistisk när det gäller människan. Hur bombsäkra system vi än lyckas konstruera kommer vi aldrig att kunna utesluta ett mänskligt misstag. Ett litet fel, som kan få stora konsekvenser.

Precis som dammsugarbranden på Ringhals. En kvarlämnad dammsugare som fattade eld kostade omkring två miljarder kronor. Vi ska vara glada att det bara var pengar som gick åt.

Dammsugarincidenten har dock ytterligare en dimension. För att inte förlora mer pengar valde ledningen att genomföra ett tryckprov tidigare än vad som någonsin gjorts förut. Ett medvetet beslut. En chansning som inte gick hem.

Lönsamhet och säkerhet går inte hand i hand.

Greenpeace har visat att det både är tekniskt möjligt och ekonomiskt fördelaktigt att fasa ut kärnkraften och ställa om till 100% förnybar energi.  Och så blir det säkrare också förstås. Var en del av Energi[R]evolutionen du också och skriv under uppropet för 100% förnybart.

Dammsugarbrand på Ringhals, illustration av Max Gustafson