Våra ryska kollegor har tillsammans med WWF och forskare från ryska Informatica Riska Center undersökt vad som händer om en olycka är framme och olja sprids från den havsbaserade arktiska oljeriggen Prirazlomnaya. Resultaten visar att ett område lika stort som Irland och 3000 km kustlinje är i riskzonen för oljeskador. Innanför detta område finns naturskyddsområden, valrossar och mängder med fåglar.


berings

Med så stora risker måste ju Gazprom, Rysslands största företag och oljebolag, som driver riggen, noga ha gått igenom hur de ska hantera en olycka och hålla alla planer uppdaterade. Eller?

När Greenpeace i Ryssland nu tittade lite närmare på hur beredda Gazprom är visade det sig att den beredskapsplan för oljeolyckor som är obligatorisk för att bedriva verksamhet hade gått ut och ingen ny plan hade skickats in till myndigheterna. Vilket innebär att de saknar tillstånd att borra efter olja.

Gazprom har överhuvudtaget ingen beredskap för djurlivet som skulle drabbas i en oljeolycka. Exempel på det är en förteckning över den utrustning som oljeplattformen har till hands för att rengöra drabbade stränder, som innehåller 15 spadar, 15 hinkar och en slägga.

Trots det fortsätter Gazprom som att inget har hänt och hetsar för att börja borra i havsbotten i ryska Arktis så snart som möjligt.

Precis som Shell norr om Alaska är Gazprom i Ryssland villiga att riskera stora skador på en känslig och oersättlig natur. Greenpeace är på plats i Ryssland med vår generalsekreterare Kumi Nadoo för att göra allt vi kan för att på fredligt sätt stoppa detta vansinne.

/Therese