Idag (26 april 2016) är det 30 år sedan Tjernobylkatastrofen. Människor påverkas fortfarande. Efter haveriet evakuerades människor från ett 4700 kvadratkilometer stort område i Ukraina och Vitryssland.

Denna interaktiva karta visar hur ett motsvarande kärnkraftshaveri skulle drabba andra delar av världen.

Så använder du kartan

  • Den vänstra kartan visar det evakuerade området i Ukraina och Vitryssland.
  • Den högra kartan kan du själv flytta runt, för att se motsvarande område på andra delar av planeten. Sök efter din ort!
  • Här kan du se en större version av kartan.

 

Stöd offren

Visa ditt stöd för offren i Tjernobylkatastrofen. Skriv under namninsamlingen till ledarna i Ukraina, Vitryssland och Ryssland och uppmana dem att skydda de överlevande i området från strålning och förhindra att nya kärnkraftshaverier händer igen.

>> Skriv under uppropet till stöd för offren i Tjernobylkatastrofen!

Läs mer

Bildspel på Tjernobyl
För att uppmärksamma 30-årsdagen av Tjernobyl har Greenpeace under natten till 26 april projicerat bilder av de överlevande, med budskap som "Tjernobyl: aldrig mer".

>> Se bilderna

Rapport: Åtgärder i Tjernobyl räcker inte
Den skadade reaktorn i Tjernobyl fortsätter att vara en fara – 30 år efter olyckan. Åtgärderna som vidtagits för att hantera effekterna har inte lyckats. Detta kan tyska Greenpeace visa i en rapport med en kartläggning av situationen vid Tjernobyl idag.

>> Läs rapporten: Tjernobyl 30 år senare

Rapport om Tjernobyl & Fukushima
Människors liv påverkas fortfarande av Tjernobylkatastrofen. Strålningen är närvarande i varje beslut de fattar i vardagen. Greenpeace har publicerat rapporten Nuclear Scars som handlar om de bestående effekterna i samhället efter kärnkraftskatastroferna i Tjernobyl och Fukushima.

>> Läs rapporten Nuclear Scars

Bloggar
Läs också våra tidigare bloggar i år om Tjernobyl, med många bilder från området:

>> 15 saker du inte visste om Tjernobyl
>> Tjernobyl och Fukushima i bilder: såren består