Fåglar i Amazonas

Jag har en dålig, och tre bra nyheter.

Den dåliga är att en försämring av den nuvarande skogslagen har röstats igenom i Brasiliens kongress och det är ett riktigt dåligt lagförslag. Ett universitet i Brasilien har räknat ut att det kan innebära en ökning av skövlingen i Amazonas med 50 procent till 2020. En yta nästan lika stor som Storbritannien, 22 miljoner hektar regnskog, kan gå förlorad. Lagen kommer att sända en signal till illegala avverkare att det är fritt fram att hugga ner skog. Redan ålagda böter, värda miljardtals kronor, behöver inte längre betalas.

Men en bra nyhet är att det fortfarande finns något vi kan göra. President Dilma har nämligen två veckor på sig att lämna in sitt veto mot den nya lagförändringen och du kan påverka henne genom att mejla henne.

En ännu bättre nyhet är att vi har lösningen på problemet en gång för alla. En bättre lag som förbjuder skövling av urskog. Du kan hjälpa till genom att stötta initiativet och visa att du står bakom de brasilianare som vill rädda Amazonas. Genom att söka i dina nätverk efter brasilianare så kan vi tillsammans få ihop tillräckligt många röster för att den brasilianska regeringen ska tvingas ta upp lagen till debatt.

Dessutom, bor du i eller i närheten av Stockholm så har du i helgen chansen att delta i ett sambatåg för Amazonas. Vi samlas på Medborgarplatsen kl 12 för att gå igenom grundstegen i samba. Därefter tågar vi till Södermalmstorg och avslutar i ett crescendo av sambarytmer!

Tre enkla saker som du kan göra för att hjälpa till är alltså:
•    Stoppa försämringen av den nuvarande skogslagen och mejla president Dilma
•    Be dina brasilianska vänner skriva under för en ny lag som kan rädda Amazonas
•    Visa ditt stöd för de som vill rädda Amazonas genom att skriva på vår namninsamling och delta i vårt sambatåg på Medborgarplatsen i Stockholm på söndag