Nu har jag goda nyheter till alla er som har engagerat er i kampanjen som började i juni när Ken gjorde slut med Barbie, efter att det avslöjats att hon och hennes skapare Mattel använder skövlad regnskog från det indonesiska företaget Asian Pulp and Paper (APP) i sina förpackningar. APP är känt för att skövla regnskog som hotar bl.a. sumatratigern. På grund av all uppståndelse skandalen fick i form av intervjun med Ken, twittermeddelanden och över 500 000 mejl som skickades från er till Mattel kan vi nu avslöja att Mattel slutar med skogsskövling.


En tragisk konsekvens av APP:s agerande såg vi när en sumatratiger dog i en fälla på ett område där APP har tillstånd att avverka. De senaste två veckorna har Greenpeace ”tiger eye tour” dokumenterat hur APP fortsätter hugga ner regnskog.

Sumatratiger ©Alamy

Mattels underleverantörer är nu bl.a. instruerade att sluta använda fibrer från företag som är kända för inblandning i skogskövling (det stavas APP…). Med sin nya policy vill Mattel öka användningen av återvunnet och FSC-certifierat papper. Vi kommer såklart följa upp deras åtaganden och uppmana andra företag så som Disney och Hasbro att göra likadant.

Vi kan inte med säkerhet säga att Ken och Barbie kommer att återförenas. Det var ju ett brutalt uppbrott där de inblandade kan behöva lite tid att läka sina sår. Men förhoppningsvis kommer de tycka att det var värt det i slutändan.

Skandalen får långtgående konsekvenser för APP som är beroende av kontrakt med multinationella företag. De har redan förlorat Lego, Nestlé och Unilever som alla förbundit sig att få bort skogskövling i sina leverantörskedjor. APP betalar ett högt pris för att fortsätta hugga ner regnskog till papper och pappersmassa nu när de förlorar ännu en stor kund.

Konsumenter vill inte köpa produkter som bidrar till skogsskövling och företag som vill undvika dessa produkter kan inte använda sig av APP. Därför måste APP ändra sig. Dess systerföretag, palmoljeföretaget Golden Agri Resources, har redan visat att det är möjligt.

Så länge APP fortsätter med detta kommer vi fortsätta att avslöja dem. Med er hjälp kan vi hålla trycket uppe på APP, och uppmärksamma hotet mot Indonesiens regnskog samt dess invånare t.ex. sumatratigern och orangutangerna. Om vi lyckas rädda dem kan det väl vara värt några tårar och uppslitande gräl…?