Det som hände i Ojnareskogen i går när 300 människor tillsammans stoppade Nordkalks planer på att skövla skogen hela helgen förmedlade ett tydligt budskap om att vi tar ansvar och vi kan förändra. 

Att Mellanskog också beslutade sig för att avbryta skövlingen var en viktig delseger som ger en välkommen tidsfrist och som visade på civilkurage. 

Idag bestämde Gotlands länsstyrelse om ett föreläggande som innebär att Nordkalk måste svara på en rad frågor. Enligt länsstyrelsen kan Nordkalk redan ha avverkat för mycket skog än vad de haft tillstånd för. 

Föreläggandet innebär att skövlingen av Ojnareskogen på Gotland måste avbrytas till dess att Nordkalk svarat på frågorna. Under tiden får Nordkalk inte anlita någon ny entreprenör för framtida avverkning av skogen.

Äntligen ett ansvarsfullt beslut av länsstyrelsen, som åtminstone tillfälligt stoppar skövlingen. Sammantaget är detta en seger för alla de som kämpat så länge för att rädda Ojnareskogen!

Nu gäller det att vi får ytterligare beslut från antingen regeringen, Högsta Domstolen, länsstyrelsen eller EU-domstolen, som ger området det permanenta skydd som det förtjänar.

Vi fortsätter förstås att följa situationen och händelseutvecklingen mycket noggrant. Idag var vi på plats i Ojnareskogen när en av skövlarna lämnade skogen.