På måndag börjar FN:s klimatförhandlingar i Paris. Det är nu vi som allra mest behöver påminna oss om de möjligheter som ligger framför oss. Det är nu vi behöver samla kraft genom att blicka tillbaka och se de framsteg för klimatet som redan skett. Kampen för att få kolet att stanna i marken går faktiskt framåt.

Kolla bara här våra segrar:

den 27 november 2015

Shell Protest during President Obama’s Visit to Alaska © Mark Meyer Photography


* Utvinningen av tjärsand ska begränsas i Alberta i Kanada. Det meddelade provinsregeringen där i söndags. Det betyder att stora planerade utökningar av utvinningen av tjärsand inte blir av. Provinsen meddelade samtidigt att de ska fasa ut kol från sin elproduktion.

* De rika länderna i OECD har bestämt sig för att kraftigt minska de ekonomiska bidragen till kolkraft. Från och med januari 2017 skrotas bidragen till de minst effektiva kolkraftverken. Det beslutade OECD tisdag förra veckan.

* Det stora tyska pensionsbolagen Allianz har bestämt sig för att dra bort investeringar från kol. De meddelade på måndagen att de inte tänker investera i företag som genererar mer än 30 procent av sina intäkter från kol.

* Storbritannien tänker fasa ut kolkraft till 2025.

* Statoil meddelade förra veckan att de drar sig ur sina försök att borra efter olja utanför Alaska.

* Och vi ska inte glömma att tidigare under hösten meddelade Shell att de drar sig ur Arktis - något som inte minst Greenpeace har kämpat för.

Sammanlagt visar detta på en rörelse i världen där politiker och företag har börjat fatta beslut så att världen kan göra sig av med sitt beroende av fossila bränslen.

Vi måste minnas det nu, att när många människor lägger manken till så får det effekt. För det här är bara början. Det finns massor kvar att göra.

Paris kan bli ett verkligt startskott för den omställning vi står inför. En punkt som slår fast världens arbete med att fullständigt fasa ut fossila bränslen och ställa om till 100% förnybar energi till 2050.

Men arbetet med att hejda klimatförändringarna och samtidigt bygga en bättre framtid för alla kommer att fortsätta. Och vi är många som är redo.

Jag hoppas att du kommer på någon av de cirka 30 klimat manfestationer som äger rum söndagen den 29 november inför toppmötet.

Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige

60 000 marscherade på Melbournes gator fredagen den 27 november.
Starten har gått! 60 000 människor manifesterade på Melbournes gator den 27 november.