Det har visat sig att Shell är fullt medvetna om att deras planerade oljeborrning i Arktis inte innebär lysande reklam för företaget.

För några veckor sedan fick vi på Greenpeace ett mejl från en upprörd filmare som berättade att han blivit inbjuden att delta i en videotävling sponsrad av Shell.

Tävlingen erbjuder 50 000 dollar för en kortfilm som "utmanar föreställningar om att fossila bränslen, särskilt naturgas, inte har en del i våra framtida liv." Oljebolaget vill locka filmare att göra virala videor som marknadsför fossila bränslen som en framtidslösning och övertygar unga människor om att förnybar energi inte fungerar.

Oljebolaget jobbar just nu på flera fronter med budskapet, för samtidigt har det framkommit att Shell gjort allt för att underminera EU:s mål på mer förnybar energi.

Vi bestämde oss för att, med hjälp från vår filmskaparvän, delta i tävlingen för att se om vi kunde få ut lite mer information om vad som låg bakom behovet av en akut positiv PR-kampanj. Vi skickade in en storyboard på temat “energy mix dance party” för att se vad som hände om vi nämnde arktisk olja som en av energikällorna i mixen.

Svaret som vi fick tillbaka från Shell, via eventarrangören Zooppa, var supertydligt: “Nämn INTE arktisk olja i din storyboard”

Shells svar

 Shell vill alltså att hippa kreatörer ska skapa internationella videor som ska övertyga unga om att fossila bränslen är the shit, men ber dem samtidigt att inte nämna olja från Arktis.

Anledningen är såklart att Shell vill tysta ner att de, faktiskt just nu, försöker få sina sista tillstånd på plats för att borra efter olja i Arktis i sommar. Det är tydligt att Shell inte vill att folk pratar om detta. Och att de är oroliga. Vilket innebär att det är läge att höja våra röster.  

Förutom att Shell försöker att tysta ner och censurera debatten så försöker oljebolaget genom tävlingen övertyga unga människor om att Shells bidrag till jordens koldioxidutsläpp har en plats även i deras framtid.  

Men tråkigt nog för Shell, så tillhör många av dessa unga kreatörer en växande skara som  ser potentialen i förnybar energi och högteknologiska lösningar som kan bygga bort fossila bränslen. En grupp som redan sett hela branscher revolutionera på bara några år. En grupp som tycker det är skrattretande att fossila bränslen skulle ha en plats i vår framtid.

Shell har gjort klart att de inte vill ha arktisk olja i sin tävling. Låt oss hälsa dem att vi inte vill ha någon arktisk olja...överhuvudtaget.

/Daniel Bengtsson, kommunikationsansvarig