Du gjorde det. I över ett halvår har vi tillsammans, uppemot två miljoner människor världen över, pressat oljebolaget Shell att hålla sig ifrån Arktis. Efter en rad nästan farsartade bakslag, förseningar och säkerhetsproblem meddelade Shell igår att dess försök att börja borra efter olja i Arktis stoppas för i år. Äntligen!

Betydelsen av att Shell stoppar sin oljeborrning är svår att överskatta. Shell har förberett sig i sju år för att börja borra efter olja i Arktis och investerat över 30 miljarder kronor i projektet. Nu börjar andra oljebolag ifrågasätta oljeborrning i Arktis och det borde investerare också göra. För bara några dagar sedan sade norska oljebolaget Statoil att det skulle vänta och se hur Shell lyckas i Arktis.

Shells bakslag bör vara en sporre för Sveriges regering, som är ordförande i Arktiska rådet, att vidta kraftåtgärder för att stoppa all framtida oljeborrning i Arktis. För medan Arktis is försvinner är det tydligt att vi måste agera snabbt för att begränsa de skenande klimatförändringarna och skydda Arktis oerhört känsliga miljö.

Ett varmt TACK till alla tusentals frivilliga runt om i världen som protesterat mot Shell på gator, torg, bensinstationer och på nätet och visat vad en global rörelse kan göra! Senast nu i helgen genomförde våra aktivister protester här i Sverige.

Detta är ett stort steg framåt i vår kampanj. Vi kommer nu att trappa upp kampen för att Arktis fredas från all oljeexploatering.

Om du är en av de nästan två miljoner som har anslutit sig till kampanjen för att rädda Arktis - idag kan du fira vad du har uppnått mot ett av de mest mäktiga företagen som finns! Om inte, kom med oss nu för att göra rörelsen ännu starkare: savethearctic.org  

/Therese