Therese Jacobson, ekotoxikologJag måste erkänna att jag blev både överraskad och besviken när jag såg resultaten i den produkttestrapport av fluorkarboner (PFAS) i friluftsutrustning som vi lanserade i veckan. Jag vill ju så gärna tro på att företagen gör vad de kan för att fasa ut fluorkarboner ur sin produktion, det är vad de säger till oss i alla fall. Att då hitta den giftiga gamla fluorkarbonen PFOA i elva av de 40 testade produkterna var verkligen trist. Både vi, industrin och beslutsfattarna har vetat länge att den är persistent, bioackumulerande (vilket innebär att den tas upp i näringskedjan) och giftig. I stort sett alla friluftsmärken säger att de inte använder den längre. Då är det ju otroligt märkligt att den dyker upp i så många produkter.

Jag blev särskilt deppad över att hitta olika fluorkarboner i tre av fyra av Haglöfs produkter. Jag gillar ju våra nordiska märken och hoppas alltid att de ska vara bra i testerna. Och även hos Haglöfs hittades PFOA, särskilt i en sko som hade riktigt höga halter.

Haglöfs reagerade snabbt och kallade tillbaka skon från butikerna, men det är ju inte nog. Hur ser det ut i de andra skorna som finns i butiken och i alla andra produkter? Vi har ju bara gjort stickprover och hittade ändå höga halter. 

Haglöfs säger själva att de har gått över från de långkedjiga fluorkarbonerna (dit PFOA hör) till de kortkedjiga fluorkarbonerna. Men det är ingen lösning! Vi vet att även de kortkedjiga fluorkarbonerna är mycket svårnedbrytbara, men den toxikologiska forskningen har inte hunnit ikapp så vi vet inte vilka potentiella skadliga effekter de har. Det är en mycket riskabel väg för Haglöfs och de andra friluftsföretagen att gå. 

>>  Uppmana Haglöfs att sluta använda skadliga kemikalier

Det här är kemikalier som vi, våra barn och våra barnbarn får leva med i vår natur och i våra kroppar.
 

Haglöfs är ett stort och välkänt friluftsmärke i Norden som har använt fluorkarboner i många år. De har en ambition att vara ledande på miljösidan och det vill vi gärna se. Men för att bli det så måste de fasa ut fluorkarbonerna. Det är inte rimligt att de ska fortsätta använda långlivade och riskabla kemikalier i flera år framöver.

Och det gäller ju dessvärre inte bara Haglöfs, alla 11 internationella märken som vi testade (bland annat North Face, Mammut, Norrona och Patagonia) hade produkter med fluorkarboner. Det här är ett stort branschproblem som har pågått alldeles för länge och företagen måste få tummen ur och lösa det här nu. 

Klättraren David Bacci Vissa har redan gått före och fasat ut fluorkarboner, som det brittiska outdoorföretaget Paramo (som är det första outdoor-företag som har skrivit under ett Detox commitment, yay!) och vårt eget Nordiska Fjällräven. Och även i vårt test var det fyra produkter som var helt utan fluorkarboner, en av dem en ryggsäck från Haglöfs. 

Vi säger som 200 forskare från 38 länder, använd försiktighetsprincipen och fasa ut hela gruppen fluorkarboner. Friluftsindustrin har i många år använt och spridit fluorkarboner som har visat sig vara skadliga, nu säger vi nej till mer svårnedbrytbara och riskabla kemikalier!

Tillsammans har vi lyckats få stora klädmärken som H&M och Zara åta sig att sluta använda skadliga kemikalier – nu är det dags för friluftsmärkena att rensa upp

/Therese 

De testade märkena:
Colombia, North Face, Haglöfs, Norrona, Patagonia, Mammut, Black Yac, Jack Wolfskin, Salem, Arcteryx, Vaude - här hittar du hela produkttestrapporten