den 4 mars 2014 Bränder härjar skövlat regnskogsområde i Indonesien.

Tack vare att så fantastiskt många har gått in på Cloettas facebook-sida och krävt att de ska sluta använda smutsig palmolja i sin choklad, har de tvingats förklara sig.

Tyvärr vill de fortfarande gömma sig bakom RSPO-certifieringen men erkänner också att den nuvarande policyn inte är tillräcklig för att säkerställa att regnskog inte skövlas. En acceptabel och hållbar palmoljepolicy kräver nolltolerans mot skogsskövling, att palmoljan är spårbar ner till plantagenivå, och att företaget slutar köpa smutsig palmolja.

Det gör Cloettas policy inte i dagsläget, och de har fortfarande inte vidtagit några konkreta åtgärder för att ändra på det.

Förra veckan publicerade vi resultaten av en 12 månader lång utredning som redogjorde för hur några av världens största palmoljeleverantörer har gjort allvarliga överträdelser av RSPOs principer och kriterier, trots att de är medlemmar av RSPO.

Leverantörernas kontroversiella planteringar har lett till omfattande förstörelse av regnskog och torvmark, som utgör livsmiljöer för utrotningshotade orangutanger och tigrar. Företag som Procter and Gamble köper fortfarande palmolja från dessa leverantörer.

Därför är det glädjande att Cloetta vill ställa krav utöver RSPO-kriterierna på sina leverantörer för att kunna spåra palmoljan tillbaka ända ner till plantagenivå. Det är ett mycket bra löfte som vi hoppas de håller, eftersom de kan och måste göra mer för att bryta kopplingen mellan sina produkter och regnskogsskövling. Vår tigerutmaning visar att de har mycket lång väg att gå innan deras choklad är tigervänlig.


den 4 mars 2014 Det är inte jag det är du, kexchoklad!

Fortsätt gärna kommunicera med Cloetta på deras Facebooksidor tills att de gått från ord till faktisk handling.

Och glöm inte att göra vårt chokladtest där du kan skicka en hälsning till Cloetta