Vi nu har årets minsta utbredning av havsisen i Arktis - det så kallade "sea ice minimum". Och, enligt  forskarna vid National Snow and Ice Data Center som gör mätningarna, är detta den sjätte minsta utbredningen sedan mätningarna började på 70-talet.

den 22 september 2014

Havsisens utbredning runt Nordpolen i år, att jämföra med det röda strecket som visar medelvärdet under åren 1981-2010. Foto från National Snow and Ice Data Center.

 
De åtta lägsta siffrorna i dessa mätningar har forskarna uppmätt det senaste åtta åren. Det är skrämmande och än en gång ringer larmklockorna. Klimatförändringarna är här och visar sig med allra största tydlighet i Arktis. Det får stora konsekvenser, inte bara i Arktis med dess djurliv och fyra miljoner invånare, utan också för resten av världen.

När isen smälter och vårt klimat förändras blir extrema väderhändelser mer frekventa och starkare över hela världen, med allt det kaos och förstörelse som det innebär. Greenpeace skepp Esperanza som under förra veckan kryssade i Norra ishavet hade med sig celebert besök av Anote Tong. Han är president för Kiribati, en av önationerna i Stilla havet som drabbas av de stigande havsnivåerna på grund av klimatförändringarna. År 2030 beräknas Kiribati börja drabbas av de stigande havsnivåerna på allvar, för att när seklet i slut troligen helt ha försvunnit under vågorna. Hans besök vid den smältande glaciärisen visar hur klimatförändringarna slår på olika sätt över världen.

 

Men hoppet finns och är stort. Vi har allt vi behöver för att vända trenden med klimatförändringarna. Det som ska till är politisk vilja och mod. Därför känns det stort att kunna säga att vi har sex miljoner aktiva människor med oss i kampen för att skydda Arktis. I ett par veckor nu besöker vi ambassaderna för alla de arktiska staterna, i Sverige men också i många andra länder. Jag har haft nöjet att hittills träffa Islands, Danmarks och USA:s ambassader och denna vecka är en träff med Norges ambassad inbokad.

den 22 september 2014

Min kollega Annika Jacobson (vänster) var med på mötet med den isländske ambassadören Gunnar Gunnarsson.

 

Med på mötena finns också alla sex miljoner människor som anslutit sig till den globala Save the Arctic-kampanjen och de nu över tusen inflytelserika ledare i civilsamhället som skrivit under den internationella Arktisdeklarationen. Det är ni som säger till ambassadörerna att vi måste göra mer för att bromsa klimatförändringarna och vi måste göra mer för att skydda Arktis som redan drabbas så hårt. Vi möts av välvilja och ibland till och med entusiasm. Det är när vi arbetar tillsammans som vi påverkar de som bestämmer över vår och klimatets framtid. Tack alla ni för att ni är med!