Kända varumärken dumpar en av världens största palmoljeleverantörer, IOI. Nu måste det leda till kraftiga åtgärder från fler företag som köper palmolja.

Nyligen kom ett glädjande besked för regnskogen i Indonesien. Tretton av världens största livsmedels- och hygienföretag har beslutat att sluta köpa palmolja från IOI-gruppen – ett malaysiskt företag som har levererat palmolja till många kända varumärken – efter att företaget sparkats ut ur det globala certifieringsprogrammet för palmolja, RSPO den 1 april 2016.

orangutang Indonesien

Detta kan få stor betydelse för att skydda regnskogen. IOI är nämligen ett av de smutsigaste palmolje-företagen, och det här visar att de inte kan fortsätta med sina metoder ostraffade.

IOI får alltså inte längre använda RSPO-märkningen på sin palmolja. Det betyder att de inte längre får märka den som ”hållbar”. Företagets kopplingar till regnskogsskövling och konflikter med lokalbefolkningen får till sist konsekvenser. Detta kan därför vara det viktigaste beslutet som RSPO någonsin har fattat.

Beslutet att sparka ut IOI ur RSPO kom efter att Greenpeace och andra miljöorganisationer under flera års tid har lagt fram bevis för att IOI-gruppen systematiskt förstör skogar och torvmarker i västra Kalimantan i Indonesien. År 2008 kunde Greenpeace för första gången bevisa att IOI har kopplingar till regnskogsskövling och förstörelse av orangutangers livsmiljö, i rapporten Burning up Borneo. Sedan dess har IOI flera gånger anklagats för avskogning, inklusive upprepade utbrott av skogsbränder som kulminerade i en enorm brandkris hösten 2015.

skogsbränder indonesien

När vi fick beskedet att RSPO hade sparkat ut IOI kontaktade vi olika företag som köper palmolja från IOI-gruppen, men som har lovat att sluta köpa smutsig palmolja. Vi ville se om de verkligen lever upp till sina löften om ansvarsfulla inköp och gör sig av med tvivelaktiga leverantörer.

Unilever, Mars, Kellogg’s, Proctor & Gamble och Nestlé är några av de företag som snabbt tog beslutet att sluta köpa palmolja från IOI-gruppen. Även Johnson & Johnson och Colgate, två företag som för bara några veckor sedan utpekades för att inte leva upp till sina löften, tog beslutet att sluta handla av IOI. Cloetta bekräftade att de redan hade slutat köpa palmolja från IOI-gruppen. Detta beslut kom efter ett telefonsamtal som vi hade före jul då jag tog upp vår oro över företaget.

Frågan som vi kommer att ställa under de kommande veckorna är: vad behöver IOI göra för att få tillbaka de kunder som de har förlorat? Hittills har IOI visat få tecken på att de förstår allvaret i situationen. De har överklagat sin uteslutning ur RSPO, och har kommit med en svag handlingsplan som inte verkar kunna ta itu med problemen på lokalnivå.

Nu får vi se om andra svenska företag som Marabou, AAK (Nordens största leverantör av palmolja), IKEA, Findus och Arla lever upp till sina löften och omedelbart slutar köpa palmolja från IOI och andra tvivelaktiga leverantörer.*

>>> Uppmana företagen som köper palmolja att ta sitt ansvar och vara med och stoppa förödelsen i Indonesien.

* Vi vet inte exakt vilka av alla dessa företag som köper från IOI-gruppen, eftersom en del har vägrat dela med sig av information om sina leverantörer, men med största sannolikhet gör flertalet det eftersom IOI är en stor leverantör till svenska mat- och snacksvarumärken.