Nu har ännu ett leksaksföretag amerikanska Hasbro, som bl.a. tillverkar My little Pony och Transformers, sagt upp kontraktet med APP. För några veckor sedan gjorde Mattel Barbies tillverkare detsamma. Hasbros nya policy innebär att de undviker pappersfibrer som kommer från ”kontroversiella källor” och har uttryckligen bett sina underleverantörer att inte handla med APP. Hasbro kommer även öka användningen av FSC-certifierat och återanvänt papper i sina förpackningar.

Hasboro ska i framtiden undvika pappersfiber från "kontroversiella källor" i sina förpackningar.

 

Andra företag som slutar handla med APP är världens femte största kafferosteri Tchibo, lyxpenntillverkaren Montblanc, Nya Zeelands största varuhuskedja The Warehouse samt världens största kortlekstillverkare Cartamundi. Dessa företag har nu gjort mer kända företag som Nestlé, Adidas, Kraft, Unilever, Tesco, och Metro Group sällskap i klubben som insett att det är dåligt för affärerna att förknippas med APP.

Hittills har APP inte visat några tecken på att vilja förbättra sig. De fortsätter hugga ner regnskog på samma sätt. Däremot lägger de ner mer energi på att grönmåla sig, vilket lett till att deras reklam där de utmålar sig som ett företag som bryr sig om miljön, inte längre visas i Holland eftersom den anses vilseledande.

Ett litet ljus i mörkret är att Indonesiens president sagt att han tänker ägna de tre återstående åren av hans presidentskap åt att rädda regnskogen. Däremot försvåras fortfarande våra indonesiska kollegors lokala arbete och Greenpeace personal från Europa blev nyligen nekad att komma in i landet.

Frågan är hur många fler kontrakt APP måste förlora innan de inser att det är oacceptabelt att förstöra regnskog för att tillverka pappersförpackningar? När tänker de övertalas att följa sitt systerbolag , Golden Agri Resources, och att sluta avverka regnskog?