Förra året var det Forsmark som vid den här tiden blev ökänt, inte bara för att säkerhetssystemen inte fungerade som de skulle, men också för den usla säkerhetskulturen som hade fått fäste få verket. Vattenfall, som äger Forsmark, påstod däremot hela tiden att det inte fanns någon som helst anledning för oro. I efterhand fick vi veta att Forsmarks ledning hade fel, och vi som oroade oss har rätt. Ledningen hade till och med så fel att det internationella atomenergiorganet (IAEA) nu granska den säkerhetskulturen i alla svenska kärnkraftverk.

Och förra veckan var det dags igen. I två tyska kärnkraftverk blev det tvärstop och igen är Vattenfall ägare. I Krümmel-verket uppstod en brand i en transformator, och Vattenfall var snabba att försäkra att detta inte hade någon som helst påverkan på själva reaktorn. Nu visar det sig att reaktorn i själva verket väl VAR påverkat – men det fick vi inte veta från Vattenfall, utan från det regionala hälsoministeriet.

Det är tyvärr inte bara Vattenfall som försöker att tona ner problem med kärnkraftssäkerheten. Tillsammans med de säkerhetsproblem som uppdagats i Finlands nya reaktorbygge tyder det snarare på att är kulturen inom kärnkraftsindustrin att inte säga sanningen. Om man inte kan förlita sig på deras uttalanden kring säkerheten på våra kärnkraftverk, vad ska vi då tro om annat de påstår ?

- Martina