I dag dömdes 19 Greenpeace-aktivister för olaga intrång mot Oskarshamns kärnkraftverk. 

Det var en morgon i mars i fjol som aktivisterna klättrade över staketet och tog sig upp på taket till en av reaktorerna. Målet med aktionen var att visa att kärnkraftreaktorerna i Oskarshamn är så gamla och osäkra att de måste pensioneras.

Ägaren till kärnkraftverket, OKG, har gett Greenpeace rätt i sak. De beslutade vid sin bolagsstämma i oktober i år att stänga de gamla reaktorerna Oskarshamn 1 och 2. OKG tycker i praktiken inte att det är värt kostnaderna att installera oberoende härdkylning. En fullgod säkerhet enligt dagens standard är med andra ord för dyr för dessa gamla reaktorer.

Greenpeace och OKG har kommit till samma slutsats. Skillnaden är att Greenpeace aktivister döms för att ha uppmärksammat detta – trots att de uppenbarligen borde ha friats för att ha uppmärksammat säkerhetsbristerna. 

Under rättegången sade aktivisten Jennie: ”Jag deltog i en fredlig protestaktion mot den svenska kärnkraftens allvarliga säkerhetsbrister. Jag ser det här som en akt i nöd för att skydda människor som inte själva kan påverka.”

Under rättegången betonade också aktivisternas försvarare att aktionen har varit allmänyttig och belyst allvarliga säkerhetsproblem.

Kärnkraften är en livsfarlig gammaldags teknik som medför allvarliga risker. Säkerhetsbristerna är särskilt allvarliga vid de äldsta reaktorerna. Oskarshamn 1 är med sina 42 år Sveriges äldsta reaktor och den fjärde äldsta i drift i Europa, exklusive Ryssland. En rapport om kärnkraftens ålderskris visar att åldrande reaktorer ökar olycksriskerna.

Uppdatering. Jan Palmblad, försvarare för de åtalade, kommenterar att aktivisterna blir dömda för olaga intrång av normalgraden och inte grovt olaga intrång som åklagaren hade krävt. Grovt olaga intrång är ett brott som hade kunnat leda till fängelse:

"Domen är helt i linje med domar i liknande intrångsmål vid kärnkraftverk. Både åklagare och polis måste ha varit medvetna om denna starka praxis och det var därför fel att åtala aktivisterna för grovt brott. Åklagare har en skyldighet att utforma åtalet på ett sådant sätt att det kan vinna framgång. Att åklagaren ändå åtalade för grovt brott innebar helt onödiga kostnader för staten i storleksordningen 5 miljoner kronor."

Nyheter om domen:
Greenpeaceaktivister dömdes för intrång (SVT)
Aktivisterna döms till dagsböter (P4 Kalmar) 
Rasmus har fått sin dom (Sydöstran) 
Dom för aktion mot kärnkraftverk (Expressen)
"Helt galet" säger Greenpeace juridiska ombud (TT)

Mer bakgrund:
Referat från rättegången 5–9 oktober 2015
Läs mer om aktionen här