Trots att det alltid är bra att stänga kolkraftverk är gårdagens besked från Vattenfall att två block i kolkraftverk i Tyskland kommer att läggas ner ingen stor vinst. Beskedet har ingen effekt på om de nya gruvorna kommer öppnas eller inte.

Problemen med beskedet är många; utsläppsminskningar är små, det är gamla kraftverk som ändå skulle ha stängts snart och dessutom får den tyska allmänheten betala Vattenfall stora summor för nedstängningen. Framförallt är det ingen lösning på problemet. Om Vattenfall säljer sina kolkraftverk kommer nya brunkolsgruvor att öppnas, gruvor som innehåller brunkol motsvarande upp till 1,2 miljarder ton koldioxid. Detta ska jämföras med de åtta miljoner ton i minskade utsläpp som dagens besked innebär.

Igår kväll presenterade Vattenfall att de har enats med den tyska regeringen om att avveckla 1000 MW brunkolskapacitet. Det är endast två av 13 block som ställs av vilket motsvarar tolv procent av Vattenfalls brunkolskapacitet. Det är dessutom två gamla skruttiga block som stängs ner, då de är byggda 1987 och 1989 skulle de troligen stängts ner i början av 2020 talet oavsett denna överenskommelse. Den stora skillnaden är att Vattenfall nu får betalt av den tyska staten.

Den tyska regeringen väljer alltså att gå in i den ohållbara trenden där vinster priviatiseras och kostnader kollektiviseras, motsatsen till att utsläpparen betalar. Vattenfall har länge tjänat stora pengar på utsläppen men nu får tyska skattebetalare betala för att stänga ner blocken. Att det nya beskedet är ett resultat av intensiv lobbying råder ingen tvekan om. Vattenfalls vd Magnus Hall har själv erkänt öppet att de har jobbat hårt för att försvaga den tyska klimatlagstiftinging. Det kan dock vara så att lagstiftingen strider mot EUs statstödsregler vilken den bör testas mot.  

Klimateffekterna av ett svenskt statligt bolag är inte beroende av tysk politik. Det svenska regeringen kan och bör oavsett dagens besked ta ansvar för kraftverkens framtid och stoppar de nya gruvor som planeras. De enda hållbara besluten är om regeringen får Vattenfall att antingen påbörja en fullständig avveckling av alla brunkolkraftverken, ställer hårda miljökrav på eventuell köpare eller väljer att sälja till Beyond Lignite Foundation som garanterar en hållbar avveckling.

De pengar som tyska regeringen behöver lägga på brunkol bör gå direkt till omstrukturering och återskapande av land istället för i fickorna på företag som orsakade föroreningen.