Igår besökte Fredrik Reinfeldt Hamburg för att prata om Sveriges framgångsrika reformarbete.  Där möttes han av aktivister som påminde honom om Vattenfalls inte så framgångsrika verksamhet i Tyskland.  De bad honom lägga ner Vattenfalls två skandalförföljda kärnkraftverk Krümmel och Brunsbüttel. ”Tack för Moorberg” stod det på en annan hemtillverkad skylt för att också påminna stadsministern om Sveriges smutsiga kolkraftsverksamhet i Tyskland .

Reinfeldt i Hamburg

I Tyskland vet man att förnybar energi levererar och det är ett av de länder i Europa där man installerat mest vind och solenergi. Det är därför som så många är upprörda över Vattenfalls farliga och onödiga verksamhet.

Kärnkraftverket Krümmel har i princip stått stilla sedan 2007 och sedan den togs i bruk 1984 har det varit oändliga skandaler kring potentiella cancerfall, säkerhetsrisker, driftstopp, ekonomiska förluster osv. Förra året avgick kärnkraftsverkets driftoperatör.

Brunsbüttel togs i bruk 1976 och har precis som Krümmel stått still sedan 2007. I april förra året demonstrerade 120 000 människor mot Vattenfalls kärnkraftverk i Tyskland. De bildade en 40 km lång kedja mellan de båda kärnkraftverken och krävde att de skulle stängas ner.

Det kostar Vattenfall enormt mycket att låta de här två miljökatastroferna stå och ticka pengar dag för dag. Frågan är varför det ska vara så svårt att överge den farliga, dyra kärnkraften till och med när den inte levererar?