Idag kom en tidig julklapp till Arktis. Miljoner människor världen över har kämpat för att få politiker att ge Arktis ett permanent skydd. Nu har vi tagit ett stort steg på vägen! USAs president Barack Obama och Kanadas premiärminister Justin Trudeau har gått ut med att de förbjuder all ny exploatering av olja och gas i den nordamerikanska delen av Arktis och delar av Atlantkusten. Ett havsområde lika stort som Sverige får därmed ett permanent skydd från oljeborrning.

Det här visar tydligare än någonsin att vi tillsammans kan göra skillnad. Vi kan sätta press på politiker, och få dem att agera för vårt klimat och vår natur. Forskare är tydliga med att om vi vill stoppa klimatförändringar måste oljan i Arktis stanna i marken. Det är beslut som detta som får mig att tro att vi faktiskt kommer att bli generationen som lämnar de fossila bränslena bakom oss.

Tyvärr Arktis är inte helt skyddat ännu. I Norge har regeringen fortfarande planerar att tillåta ny oljeborrning i Arktis under 2017, längre norrut än de någonsin har borrat tidigare. För att stoppa detta tar vi, tillsammans med Natur och Ungdom, den norska regeringen till domstol!

Skriv under för att visa ditt stöd. Vi kommer att använda ditt namn i rätten, som ett bevis på det massiva motståndet mot oljeborrning i Arktis: www.savethearctic.org/peoplevs.arcticoil

Stort tack till alla er som står upp för Arktis och klimatet.

God Jul och Gott nytt år!

Daniel Bengtsson