För några år sedan började Greenpeace testa vad som egentligen gömmer sig i de kläder som du och jag har på oss varje dag. Resultatet var skrämmande. Plaggen vi undersökte innehöll en giftig cocktail av kemikalier som är skadliga för både människor och natur.

Tillsammans med klädköpare världen över fick vi H&M, Zara, Levi’s och 15 till av världens största klädtillverkare att lova att helt fasa ut användandet av giftiga kemikalier i sin produktion.

Det visade att tillsammans kan vi förändra klädbranschen och tvinga fram rena kläder. Men vi behöver få med fler företag på tåget.

Jag tror inte jag är ensam om att bli riktigt förbannad av resultatet i vår nya rapport "A little story about the monsters in your closet" som visade att inte ens de kläder vi köper till våra barn är fria från gifter. Samtliga av de 12 klädjättar som ingått i vår undersökning, såväl budget- som lyxmärken, visar sig sälja kläder som innehåller ämnen som är farliga för våra barn och för den värld de ska växa upp i.

Dessa ämnen påverkar tillväxt- och fortplantningshormoner, rubbar immunförsvaret och kan i vissa fall också orsaka cancer. Våra tester visar också att detta inte är ett problem vi kan köpa oss fria från. Bland de klädmärken vi undersökte fanns både budgetmärken som Primark till lyxigare Burberry.

Så hur ska vi då tänka när vi handlar kläder till våra barn? För kläder måste de ju ändå ha. Hur gärna de än själva kanske vill slippa både vantar och mössa och helst overallen också.

Ett vanligt råd är att tvätta kläderna innan användning. Tyvärr är det inte lösning om vi vill skydda våra barn från gifterna. När vi tvättar plaggen kan det sänka halterna av farliga ämnen i själva klädesplagget, men tyvärr åker gifterna då istället ut med avloppsvattnet och hamnar i våra vattendrag. Många av de här gifterna bryts inte ner i naturen, utan letar sig in i näringskedjan och hamnar slutligen i maten som både vi och våra barn äter.

Det viktigaste vi kan göra för att skydda våra barn från de farliga kemikalierna är såklart att ställa det självklara kravet på klädföretag och politiker: att slippa stå i affären och undra om tröjan vi vill köpa är giftig eller har orsakat förorening av dricksvattnet i Kina. Därför tycker jag att du ska skriva under vårt upprop och uppmana Disney, Burberry och adidas, som fortfarande inte ändrat sitt smutsiga beteende, att tänka om, eller twittra till företagen här.

I väntan på att de tar sitt ansvar är ett bra alternativ att handla second hand. I synnerhet barnkläder hinner inte slitas så mycket då barnen växer ur kläderna så fort. Därför är det inte ovanligt att kläder som säljs i butik går att hitta på andrahandsmarknaden. När vi köper kläder second hand förbrukas inte mer kemikalier och dessutom köper vi ett plagg som redan har tvättats några gånger.

Det finns också ett visst utbud av miljömärkta barnkläder. En del av miljömärkningarna innefattar bland annat kontroll av kemikalieanvändning både i samband med odling och produktion och garanterar att plagget inte innehåller kemikalierester. Här finns en lista över olika miljömärkningar.

På vår hemsida ger vi fler tips för de som vill avgifta sin garderob och göra den mer miljövänlig. Jag gillar mina kläder och att uttrycka någon del av mig själv genom vad jag har på mig. Det gör mina barn också.

Men det finns faktiskt inget moderiktigt, trendigt eller fint med smutsiga gifter. Det är bara vidrigt. Det borde vara uppenbart även för klädbranschen.

 /Annika