Fiske utan tillstånd. Svartarbete. Dumpning av små fiskar för att fylla kvoten med stora, dyra fiskar.  Svarta landningar. Destruktiva fiskeredskap i känsliga områden. För små nätmaskor. Förfalskade loggböcker.

Tyvärr existerar fusk fortfarande inom fiskenäringen. Och det pratas mycket om att detta pågår även i svenska vatten, senast exemplifierat genom tjuvfisket i Kattegatt (enligt Kustbevakningen). Konsekvenserna inkluderar att den marina miljön hotas, fiskebestånd minskar och att de fiskare som vill fiska schysst drabbas.

Det är svårt att ha full överblick över hur utspritt fusket är. Kontroll till sjöss är inte så lätt, myndigheterna saknar resurser eller prioriterar fel. De som har bäst insyn är fiskare själva och andra involverade i fiskekedjan. De flesta av dem är säkert ärliga och skulle vilja se ett slut på fusket, eftersom de inser att de själva är de som blir offer för fusket och det oschyssta fisket.

Vi på Greenpeace vill ge en möjlighet för dessa goda krafter inom fiskerinäringen att vara delaktiga i att sätta stopp för det oschyssta fisket. Därför har vi skapat en digital plattform där man anonymt kan rapportera in bevittnade fall av lag- och regelbrott inom fiskeriverksamheten - https://vessel-reporter.org

Vi vill nu sprida budskapet om denna plattform så brett så möjligt bland svenska yrkesfiskare. Det självklara valet var en annons i tidningen Yrkesfiskarna – den viktigaste, mest etablerade och respekterade branschtidningen i Sverige. Det kostar en slant, resonerade vi, men det är värt det – då vi når en viktig grupp yrkesfiskare med ett budskap som på sikt även gynnar hela fiskerinäringen som helhet.

Döm om vår förvåning när Yrkesfiskarna vägrar att publicera annonsen, med följande motivering:

"Vår ansvarige utgivare (och ordförande för Sveriges Fiskares Riksförbund) Tore Johnsson har beslutat att vi inte ska ta in er annons efter det att Greenpeace kommit med grundlösa påståenden i syfte att skada fiskerinäringen.

Två exempel:

1. Skriften "Brotten på Bratten".

2. Påhoppet på Atlantic i rapporten "Monster Boats - the Scourge of the Oceans".

 

Med vänliga hälsningar

…"

Märkligt. Rimligen borde ordföranden i Sveriges Fiskares Riksförbundet tycka att regelbrott mot fiskereglerna är ett större hot mot fiskerinäringen än två rapporter som beskriver de lokala och globala problemen i havsmiljön.

Varför vill han att ärliga fiskare bli fråntagna en möjlighet att rapportera in regelbrott? Vad har tidningen yrkesfiskarna att dölja?

Dokumenten hittar du här:

Monsterboats - The scourge of the oceans

Brotten i Bratten – skövlarna av västkustens havsreservat