Igår postade en kollega till oss en länk på twitter till en video om hur värdefullt Shells avtal med LEGO är.

 

 

Strax efteråt hade videons inställningar ändrats till ”privat” av Shells PR-företag. Varför skulle de vilja dölja detaljerna i ett samarbete som videon kallar "ett av de största reklamsamarbetena i LEGO:s historia"?

Så han försökte igen.

 

Och än en gång, togs videon bort bara ögonblick efter att han twittrat. Har Shells PR-folk beslutat sig för att börja dölja omfattningen av bolagets affär med världens mest populära leksaksföretag, eller var det bara en slump?

Som tur var, sparade vi ner en kopia av videon och har själva laddat upp den så att ni själva kan avgöra:

 

Så varför allt hemlighetsmakeri? Kan det ha något att göra med de 330 000 personer som har skrivit på uppropet till LEGO att avsluta samarbetet? Eller handlar det om den virala videon vi gjorde om LEGO och Shell? Som också togs ner från youtube efter 3 miljoner visningar. (Men oroa er inte den finns fortfarande här:)

Det är lätt att förstå varför Shells PR-team känner sig lite obekväma. Fraser som: "Children can strongly influence their parents behaviour" verkar inte vara något som detta familjevänliga företag vill säga offentligt. På samma sätt vill de förmodligen inte heller älta det faktum att denna affär har levererat ett "Global PR value equal to $116m"

Det tråkiga är att Shell får ut så otroligt mycket mer från denna affär än LEGO. Från tillgång till barnmålgruppen, till att sammankopplas med LEGO:s kreativa varumärke, till den oerhört viktiga "sociala acceptansen" som oljebolagen värderar allt högre. Genom detta partnerskap, letar sig Shell in på lekplatser, bilbarnstolar, tåg och fantasier, där deras varumärke ses som en säker, normal och oundviklig del av livet. Det är det inte. Och det bör det inte vara, om vi ska kunna ta itu med det enorma hot som den globala uppvärmningen innebär för oss och våra barn.

Vi är övertygade om att när de ser närmare på detta kommer LEGO:s chefer att inse att  Shell - med sina hänsynslösa arktiska borrplaner och tendens till sekretess - helt enkelt inte passar för ett progressivt, modern varumärke som LEGO.