Hemma på fastlandet efter en lång vecka på Gotland kan vi konstatera både att våra volontärer gjorde succé och att Vattenfalls utsläpp och deras nya kolgruvor lyfts mer och mer i debatten.

Under Almedalsveckan fortsatte vi att visa på den dubbelmoral som Vattenfall använder när de pratar om hållbarhet i Sverige och samtidigt genomför aktiv lobbying för kolgruvor genom reklamkampanjer i Tyskland. Finansmarknadsministern Peter Norman är ansvarig för Vattenfall i regeringen och vi frågade honom under ett seminarium hur han såg på att Vattenfall lobbar för brunkol i Tyskland. Svaret var ”jag kan inte svara om Vattenfalls lobbyinsatser, vet inte vad de håller på med" vilket ledde till att vi gav ministern vykort med bilder på Vattenfalls reklamkampanjer vilka han lovade att läsa.

Reklamkampanjen var även något vi lyfte utanför Vattenfalls energihus innan seminariet med Vattenfalls kommande VD Magnus Hall som tillträder under hösten. Viljan för förändring verkar finnas men blir det mer än snack?  

Förutom Peter Norman har vi haft diskussioner med en annan ledande moderat nämligen partisekreteraren Kent Persson som blev utfrågad av Greenpeace Sveriges chef Annika Jacobson i SVT nyheter (hoppa till 04:52 i klippet).

Almedalen gick även i ekonomins tecken när vi bjöd in till det fullsatta seminariet ”Brunkol- ett ekonomiskt slukhål?” där de ekonomiska riskerna med Vattenfalls brunkolssatsningar diskuterades. En presentation av Felix Reitz från Berlin University of Technology följdes av en spännande debatt mellan Lise Nordin (Mp) och Jörgen Andersson (M). Senare under kampanjen kommer vi vidare utveckla resonemanget kring finansiella risker.

Den senaste tidne har det kommit flera nyheter gällande Vattenfall. Opinionsundersökningen som visar att en majoritet av svenskarna vill att Vattenfall ska lämna brunkolet i marken. Läsa gärna vår debattartikel i Aftonbladte om frågan. Vi visade också  hur partierna vill styra Vattenfall

En annan sak som har hänt är att ännu fler artister från Arts Make a Stand har ställt sig bakom vår kampanj, jag tycker det är extra roligt att två av artisterna som ofta rullar i mina lurar; Silvana Imam och Jenny Wilson berättar för omvärlden om Sveriges sämsta idé.

Generellt kan sägas att fler och fler aktörer lyfter Vattenfall som en viktig klimatfråga och att politikerna tvingas förhålla sig till bolagets enorma utsläpp. Nu fortsätter vi sätta tryck på svenska politiker för att de på allvar ska ta sitt ansvar för alls vårt bolag. Ett sätt att få en snabb inblick i vad vi vill att politikerna ska göra är att kolla när jag intervjuas av Supermiljöbloggen.   


Almedalen pryddes i år av vårt fina koltorn och våra volontärer var som vanligt fantastiska.