Svenska Vattenfall kommer inte längre att hållas ansvariga om det sker en olycka i något av företagets tyska kärnkraftverk. Detta är den djupare orsaken till den föreslagna bolagsändringen från Vattenfall Europe AG till Vattenfall GmbH, som planeras genomföras under hösten. Greenpeace har tidigare spekulerat i att detta var den bakomliggande orsaken, vilket bekräftades i tisdagens intervju med pressekreteraren för det tyska dotterbolaget Vattenfall som i SR Ekot erkände att så var fallet.

den 30 augusti 2012 Krümmel

Vattenfalls kärnkraftverk Krümmel i tyska Schleswig-Holstein

 

Beskedet om att Vattenfall vill slingra sig undan ansvar i händelse av en kärnkraftsolycka, nådde då äntligen Sverige. Att Vattenfall med denna rättsliga konstruktion försöker dra sig undan ansvar och i stället lämpa över riskerna på de tyska skattebetalarna är naturligtvis helt oacceptabelt. Antingen tar man hela ansvaret för den högriskverksamhet man bedriver, eller så får man avstå. Bolagsändringen lär dessutom bara vara början på Vattenfalls åtstramningsåtgärder.

Mina kollegor har låtit ett institut granska de finansiella reserver som finns hos Vattenfall för avvecklingen av kärnkraftverken, och för slutförvaring av kärnavfallet, och resultatet är att pengarna inte kommer att räcka till.

Om Vattenfall är en organisation med begränsat ansvar, då är ju frågan vem som ska betala avvecklingen i slutändan? Även det ser de tyska skattebetalarna ut att tvingas göra.

Bolagsändringen är naturligtvis också ett sätt att räkna om kärnkraften så den verkar billigare än den i själva verket är. Vilket bara gynnar Vattenfall, inte samhället.