Inatt blev det klart att den skatt på de smutsigaste kolkraftverken som Sigmar Gabriel och den tyska regeringen föreslog i våras uteblir. Istället kommer kolbolagen att få betalt för att stänga ner de gamla, skruttiga block som ändå skulle ha stängts snart på grund av bristande lönsamhet. Tyvärr blir det inte heller tillräckligt många, de tyska klimatmålen ser inte ut att nås.

Anledningen till att den tyska regeringen har ändrat sig är solklar. Kollobbyns lobbande har haft effekt. De klimatförstörande företagens kortsiktiga ekonomiska vinst går före planetens framtid. En av de största bovarna är svenska Vattenfall.

Statliga Vattenfall har kört en hård kampanj för att stoppa all klimatvänlig politik i Tyskland. Genom intensiv lobbyism på högsta nivå påverkar de tysk politik om och om igen. Svenska politiker och regeringen måste styra sitt statliga bolag i en hållbar riktning. Att Vattenfall får leka klimatbov i Tyskland utan att svenska ministrar tar ansvar är en skandal.

Nu måste den svenska regeringen ta sitt ansvar och ta Vattenfall i örat. De måste sluta lobba mot framtiden och påbörja avvecklingen. Vi kan inte vänta längre.

#LåtKoletLigga