Orangutanger på Borneo. Foto: Greenpeace.

För drygt ett år sedan startade vi en kampanj för att sätta press på palmoljeindustrin. Under året har vi avslöjat kopplingen mellan stora, välbekanta företag i Sverige och skövlingen av den indonesiska regnskogen. Vi bestämde oss för att utmana företag som använder palmolja att kräva bättring av sina leverantörer och se till att de slutar köpa smutsig palmolja. 

Strax efter lanseringen tillkännagav världens största producent av palmolja, Wilmar International, att de ska sluta producera och sälja palmolja från regnskogs- och torvmarksområden.

Detta förändrade förutsättningarna för hela branchen och fantastiska saker började hända. Vecka efter vecka kom nya palmoljepolicies. Företaget Orkla (som äger bland annat Göteborgs Kex och OLW), L'Oreal, Colgate Palmolive, Johnson & Johnson, Kellogg's och Mars lovade alla att bryta sina länkar till skogsskövling. Detta skedde efter bara några månaders förhandlingar med Greenpeace och påtryckningar från allmänheten.

Procter & Gamble (som gör Head & Shoulders) och svenska Cloetta var dock envisa, så i mars förra året höjde vi temperaturen i kampanjen. Med ryggen mot väggen gav både P&G och Cloetta upp och lovade att sluta köpa smutsig palmolja. Precis innan sommaren blev plötsligt det vi i Norden trodde var omöjligt möjligt. Efter flera månaders intensiva förhandlingar gick den nordiska palmoljejätten AAK (Aarhuskarlshamn-koncernen) med på våra krav om att ta fram en policy som ska sätta stopp för skövling. FindusArla och IKEA var nästa företag som gav med sig och till slut lanserade även Marabou en uppdaterad palmoljepolicy.

Alla dessa företag har åtagit sig att deras leverantörer ska kunna garantera att ingen palmolja produceras på torvmark eller i regnskog, att de kan visa exakt vart palmoljan kommer ifrån och att de respekterar urbefolkningens och lokalinvånarnas rättigheter. En stor framgång! Vi kommer nu granska genomförandet av dessa policies, så att företagen verkligen gör vad de har lovat, att ord på pappret blir en realitet.

Stort tack till er över 75 000 personer i Sverige som deltagit i Greenpeace kampanj genom att kräva att företag stoppar handeln med smutsig palmolja. 

Var med och påverka fler företag du också - skriv på här!


Erika Bjureby, skogsansvarig Greenpeace Norden