Igår kväll började en norsk dokumentärserie, Kampen om Arktis, i SVT. Första programmet handlade mest om ökad militär närvaro i Arktis på grund av den olja, gas och fisk som finns där. Något som slog mig under programmet var att det aldrig ifrågasattes om vi ska använda den olja och gas som kanske (eller kanske inte) finns där.

Faktum är att vi människor inte har råd att använda den olja som redan har hittats i andra delar av världen om vi ska lyckas hålla den globala temperaturhöjningen under två grader ­- något som världens ledare har kommit överens om. Att då lägga enorma pengar och forskningsresurser på att tvinga upp oljan ur Arktis, och genom det också riskera de känsliga och fantastiska ekosystem som finns där, är vansinne. Den satsningen borde ju naturligtvis istället göras för att bygga ut den förnybara energin och förbättra energieffektiviseringar så att vi kan minska beroendet av oljan.


En oljeolycka i Arktis som den i Mexikanska golfen förra året kan inte saneras. De extrema förhållanden och bristen på infrastruktur för sanering gör det helt enkelt omöjligt. Trots detta borrar just nu det brittiska oljebolaget Cairn Energy på 1500 meters djup utanför Grönlands västkust. Greenpeace har i två års tid varit på plats på Grönland för att diskutera och protestera mot dessa borrningar. Riskerna är för stora, både för den arktiska miljön och för vår planet som helhet.

/Therese