Vi har satt upp ett läger mitt ute i torvmarkerna, tillsammans med lokala bybor, volontärer, och andra organisationer. Vi är här för att stoppa skogsbränderna genom att dämma upp kanaler som byggts av palmoljeindustrin.

Var med och stöd aktivisterna: stoppa skogsbränderna för gott >>

Deforested land 

Klimatkonferensen har startat i Paris, och under helgen har tusentals människor marscherat i städer över hela världen för att kräva åtgärder mot klimatförändringarna. Här i centrala Kalimantan, på Indonesiska Borneo, har vi tagit direkta åtgärder för att lösa ett av Indonesiens - och världens - största klimatproblem.

Kanalerna har byggts av företagen för att tömma torvmarkerna på vatten, så att det är fritt fram att tända på och hugga ner skogen för att sedan börja plantera oljepalmer. Detta har inte bara fruktansvärd effekt på skogen men också på klimatet eftersom enorma mängder av växthusgaser frigörs upp i atmosfären när man hugger ner och bränner skogen. Det är därför vi har anordnat lägret, för att stoppa palmoljeindustrin från att förstöra mer skog, hindra att området töms på vatten, och för att hålla torvmarken fuktig och naturligt brandsäker.

Saat ini aktivis Greenpeace bersama teman-teman CIMTROP dan Save Our Borneo sedang membendung kanal di tengah lahan gambut yang pernah terbakar hebat di Sebangau, Kalimantan Tengah. Ini adalah aksi kami merestorasi lahan gambut agar basah kembali dan mencegah kebakaran hutan di masa mendatang. Membasahi lahan gambut yang kering dan melindunginya adalah solusi mencegah kebakaran hutan terjadi kembali. Bantu teman-teman aktivis kami yang sedang membangun sekat kanal di www.kepoitubaik.com

Posted by Greenpeace Indonesia on den 29 november 2015
 

Denna enkla åtgärd är det första steget för att lösa problemet med skogsbränder. Men regeringen och företagen måste vidta omedelbara åtgärder för att stoppa bränderna och skogsskövlingen för gott. Indonesiens president, Joko Widodo, har svarat på krisen med skogsbränderna med att presentera ett förslag för att skydda och återställa Indonesiens torvmarker. Men detta förslag är tyvärr alldeles för svagt och kommer inte innebära ett totalt skydd av Indonesiens skogar. Vi behöver verklig handling: ett permanent och lagligt förbud mot avskogning och förstörande av torvmarker i Indonesien.

Den privata sektorn måste också agera: Företag måste omedelbart enas om ett branschgemensamt förbud mot skövling av Indonesiens skogar och torvmarker. De måste sluta köpa från leverantörer som fortfarande skövlar skog eller använder bränder för att producera palmolja.

Tillsammans med ortsbor och andra organisationen försöker vi stoppa torrläggningen av regnskogen, som leder till skogsbränder.

Som tur är har regnet börja falla, vilket innebär en stor lättnad för människorna, skogen och djurlivet på Central Kalimantan och andra regioner i Indonesien. Men bränderna kan komma tillbaka tidigt nästa år om inte industrin stoppas. Vi har därför ingen tid att förlora.

Det är därför vi bygger denna damm under klimatkonferensen i Paris där Indonesiens President kommer att närvara. Vi ber President Jakowi att avsluta det som alla vi här idag - från hela Indonesien - har påbörjat: att sätta stopp för dräneringen och skövlingen av vårt lands värdefulla torvmarker, så att palmoljeföretagen inte kan fortsätta med sin destruktiva produktion.

Av Rusmadya Maharuddin, på plats i Kalimantan