Andreas, Gert, Christian och Mike, ett gäng småstadsbor från Lausitz i östra Tyskland, klev av tåget i Prag idag. Det är människor vars framtid är högst osäker och deras öde ligger i våra händer – det svenska folkets, svenska regeringens och energijätten Vattenfalls.

Tyskar från Lausitzområdet protesterade idag utanför bolagets CEZ huvudkontor i Prag.

Lausitz är hem åt det största miljöbrott som Sverige begår just nu – Vattenfalls enorma brunkolskomplex med ett flertal kolkraftverk och brunkolsgruvor. Vattenfalls verksamhet i Tyskland släpper ut mer koldioxid än hela Sverige, förorenar vatten och luft och förstör landskapet för alla som bor i området. Eftersom Vattenfall är ett statligt bolag bär vi alla som bor i Sverige ansvaret för detta pågående brott.

Förra året tog Lausitzborna med stor lättnad emot beskedet att den svenska regeringen beslutat att stoppa Vattenfall från att öppna nya gruvor. Det var en välkommen nyhet, eftersom expansionen skulle leda till förstörelse av ännu fler byar och fortsatt förgiftning av den lokala miljön.

Deras lättnad var dock kortlivad – strax därefter annonserade nämligen Vattenfall att de istället tänker sälja sin verksamhet till högstbjudande. Det var inte många som nappade på erbjudandet, men bland de som gjorde det finns ett par kolföretag från grannlandet Tjeckien, företag med ett smutsigt förflutet i hemlandet: miljöförstöring, ödeläggande av byar och ekonomiska oegentligheter.

Förutom banderoller hade Lausitzborna med sig 40 000 tyska protestvykort till det tjeckiska bolaget.

Därmed står Lausitzinvånarna återigen inför risken att få sin närmiljö förstörd. Det är därför Gert, Mike, Andreas och Christian är i Prag idag. De kom för att försöka få de potentiella nya ägarna av deras mark att lova att inte öppna några nya gruvor och ödelägga deras framtid. Med desperation skrev de ”Vi är inte till salu!” på sin banderoll.

Men de är ju visst till salu. Deras framtid säljs just nu av dig och mig, med hjälp av den svenska staten, till vem som helst som kan hosta upp lite cash.

Flera tv-team var på plats under presskonferensen och den efterföljande vykortsöverlämningen.

Tycker du att det är rätt? Eller tycker du att regeringen bör stoppa försäljningen? Eller åtminstone kräva att den nya ägaren garanterar att de inte öppnar nya gruvor? I sådant fall – säg det! Skriv till regeringen och tala om att du inte vill att vi säljer Lausitzbornas framtid.