Havets miljö- och fiskebestånd har under de senaste decennierna drabbats väldigt hårt av ett alldeles för stort och destruktivt industriell fiske. Men nu finns möjlighet till förändring, genom ett nytt europeisk regelverk. Frågan är, kommer den nytillsatta svenska fiskeriministern Sven-Erik Bucht att ta tillfället i akt?

AFRIKA SCH 24 SCHEVENINGEN, dutch super trawler fishing 30 miles off the coast of Mauritania, fish net

Under flera år har det fiskats alldeles för hårt och för mycket i europeiska och svenska vatten, inte minst genom att den industriella fiskeflottan har tillåtits växa sig alltför stor. Destruktiva redskap har använts och på fel ställen. Detta har inte bara lett till kraftigt minskade fiskebestånd, det har också förstört möjligheterna för de små traditionella fiskesamhällena att överleva. Samtidigt, i takt med att fiskebestånden i europeiska vatten minskar, flyttar industrifisket till öppna hav och till fattiga länders kuster för att fortsätta förstöra havsmiljö och fiskebestånd. Och det är vi EU-medborgare som slutligen betalar den ekonomiska notan för fiskeriavtalen.

Europeiska fiskeregler har hittills varit undermåliga. Men från och med i år träder EU:s nya Gemensamma fiskeripolitik i kraft. Med andra ord, regelverket för skyddet av livet i havet och kontrollen över fisket förstärks, och den svenska regeringen har nu de instrument den behöver för att vända den negativa utvecklingen i fiskeindustrin.

Jag hoppas verkligen att den nya regeringen gör det. I ett nyligen skickat brev till den nya fiskeriministern, Sven-Erik Bucht, har vi listat fyra brådskande förändringar som vi hoppas att se från regeringen:

1. Överfisket ska stoppas genom att fiskekvoter sätts i linje med vad forskare anser är rimliga mängder, för att kunna bibehålla nivåer som innebär att fiskebestånden inte minskar. Första testet blir redan i mitten av oktober, då Östersjökvoterna tilldelas.

2. Samtidigt ska man dela ut kvoterna på ett sådant sätt att de gynnar ett småskaligt, kustnära och mer skonsamt fiske, istället för stora industritrålare. Kvottilldelning bör också ske på ett sådant sätt att fiske i skyddade områden och marina reservat inte tillåts.

3. Regeringen ska även använda sig av andra styrmedel – regler, subventioner, skatter etc. – för att minska fiskekapaciteten med syfte att få det i linje med tillgängliga fiskerebestånd, och för att skifta det från ett storskaligt och destruktivt fiske till ett småskaligt och skonsamt fiske.

4. Stefan Löfven lovade i sin regeringsförklaring att skapa flera marina skyddade områden. Detta är ett väldigt viktigt steg, och jag hoppas att man levererar på detta löfte. Men lika viktigt är att man också inför regler som skyddar dessa känsliga havsmiljöer – inte minns fiskeförbud i skyddsområden där fisket utgör ett hot mot miljön och den biologiska mångfalden, först och främst i de redan identifierade Natura 2000-områdena.

Problemet är känt, det är lösningarna också. Nya spelregler är på plats. Nu är det bara att gasa!

Dima Litvinov, ansvarig för för havs- och fiskefrågor