Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

10 tips för en giftfri garderob

Artikel - 21 oktober, 2015
Tillsammans sätter vi press på textilindustrin att sluta förorena vår miljö med skadliga kemikalier.

Förutom att skriva under vår namninsamling och uppmana klädindustrin att avgifta sin produktion, finns det massor du kan göra hemma i garderoben. Dina val och handlingar gör skillnad. Här är några gröna mode-tips:

1. Satsa på secondhand
Gammalt mode kommer alltid åter och blir eftertraktat. Varför köpa nya kläder när det finns så mycket att fynda på diverse secondhandaffärer och online? Det finns till exempel flera olika grupper på Facebook där medlemmar säljer kläder. Många grupper är nischade på olika tidsperioder som exempelvis 60- och 70-tal.

2. Handla medvetet
Håll ögonen öppna för märken som använder återvunnet eller ekologiska material, samt naturliga färger. Även om de flesta stora varumärken fortfarande inte har ett gediget miljötänk så finns det flera mindre designers och klädmärken som banar vägen för mer naturliga och hållbara lösningar. Leta efter ekologiska märken i butiker och på internet.

Detox handla medvetet

3. Organisera klädbytardagar
Att byta kläder är både bra för miljön och din privata ekonomi. Det finns redan flera större klädbytardagar runtomkring Sverige, men du kan även arrangera ett eget evenemang. Kanske bjuda in kompisen som alltid har snygga kläder? Läs våra tips för att komma igång och få inspiration.

4. Investera i kvalitet
Även om det kan vara snäppet dyrare kan det vara en bra idé att investera i kvalitet, men även i klassiska stilar och märken som återkommer år ut och år in. Satsa på saker som tål att användas och kontrollera sömmar, blixtlås och knappar där tyget är extra ömtåligt. Kolla sulan när du köper skor och fråga i butiken om klacken kan lagas eller bytas ut hos en skomakare.

5. Lappa och laga
Det kan vara värt att lära sig några enkla knep för att lappa och laga kläder. Inte bara för att du slipper slänga och köpa nytt, men du kan även piffa till kläder genom att sy på nya knappar eller göra en kjol av gamla byxor – möjligheterna är oändliga. För inspiration och tips finns flera bra hemsidor och bloggar, såsom Refashionista

6. Städa garderoben
Vet du med dig att din garderob är proppfull med saker du aldrig använder – städa, sortera, byt eller skänk till välgörenhet! Du kan även sälja kläder på internet. Det som säljer är saker som står ut från mängden – mönster, märken och kvalitet är viktigt. Hitta nischade sajter och ställen som fokuserar på exempelvis 60/70/80-tals mode eller mönstrade tyger mm.

7. Tvätta smart
I tvätten slits våra kläder extra mycket och miljöpåverkan är stor. Några tips för att minska miljöpåverkan är att alltid fylla maskinerna, dosera måttligt och tvätta på lägre temperaturer (30 grader fungerar bra på vanliga fläckar, svett eller vardagssmuts). Tänk på att torktumlaren sliter på kläderna – använd en hederlig tvättlina istället.

Detox ekologisk bomull8. Ja till Fair-mode
Det finns fler och fler rättvisemärkta produkter i butikerna. Förutom kaffe, te, bananer och choklad kan du även köpa rättvisemärkta kläder. Följ de senaste nyheterna om textilindustrins arbetsförhållanden på Clean Clothes Campaign.

9. Köp ekologisk bomull
Varför ska du köpa ekologisk bomull? Jo, för det används ca 150 g bekämpningsmedel för att producera en t-shirt av bomull. Det är äckligt mycket kemikalier. Håll istället utkik efter märken såsom EU-blomman, Svanen eller Bra miljöval/Falken som garanterar renare bomull och kläder. Läs mer om märkning här.

10. Sprid ordet
Berätta för dina vänner om textilindustrins kemikalier och hur de kan påverka marknaden, berätta om vår kampanj för att avgifta klädindustrin. Dela denna sida och uppmuntra familj och vänner att skriva på.