Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Aktion mot oljeborrning i Arktis

Artikel - 29 maj, 2011
Oljeborrplattformen Leiv Eiriksson skulle börja provborra efter olja på grönländskt farvatten åt det brittiska energibolaget Cairn Energy i dagarna. Vårt fartyg Esperanza tog sig förbi den danska kustvaktens utstationerade skepp och klättrare tog sig ombord på den 53 000 ton tunga oljeplattformen tidigt söndag morgon. Nu har aktivisterna fäst en överlevnadskapsel under plattformen några få meter från själva borren.

- Cairn spelar ett mycket farligt spel med den grönländska naturen och vi kan inte sitta bredvid och se på. Arktis behöver skydd, inte riskfylld oljeborrning på stora djup med utsläpp av rödlistade kemikalier och försvinnande små möjligheter att sanera ett utsläpp, säger Therese Jacobson, ekotoxikolog och havsmiljöansvarig på Greenpeace.

Medan andra oljebolag avstår från sina planer i Arktis i år, väljer Cairn att borra ner till 1500 meters djup. Cairn har vägrat att offentliggöra sin beredskapsplan i händelse av en olycka.

Aktionen sker utanför den grönländska huvudstaden Nuuk,  samma stad där utrikesminister Carl Bildt och hans kollegor i Arktiska rådet för drygt två veckor sedan gemensamt uttryckte sin oro över den känsliga och sårbara arktiska miljön.

Överlevnadskapseln som aktivisterna befinner sig i är 3 meter i diameter och innehåller kommunikationsutrustning och förnödenheter för många dagar. Så länge kapseln sitter fast på oljeborrplattformen är det omöjligt att borra.

25-årige Luke är en av aktivisterna som nu sitter i överlevnadskapseln fastspänd bredvid borren: - Vattnet under oss är nära minusgrader, men trots det iskalla arktiska havet har vi det tryggt och bra här i överlevnadskapseln. Jag är stolt över att vi är ombord och kan stoppa detta vanvett.

Här kan du se vårt fartyg Esperanzas webcam

Gilla vår nya Facebook-sida Skydda Arktis

Stöd vårt arbete - ge en gåva idag

LIVE FEED FRÅN AKTIONEN:

Taggar