Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Aktivister stoppar kärnkraftsbygge i Flamanville

Artikel - 2 maj, 2011
>>> UPPDATERING: På måndagskvällen togs alla aktivister i förvar, och aktionen är avslutad.<<<
<r>55 aktivister har ockuperat och stoppat bygget av en ny reaktor i Flamanville i Frankrike. Aktivisterna har blockerat ingången till kärnkraftverket och klättrat upp på de tre lyftkranarna.

Aktivist fastgjord vid grinden till reaktorbygget i Flamanville. Greenpeace/Nicolas Chauvreau

Reaktorn i Flamanville bygger på teknik som marknadsförs som säkrast i världen av kärnkraftsföretaget AREVA. Men nu har den franska strålskyddsmyndigheten, ASN,  påpekat att det finns allvarliga konstruktionsfel som liknar de problem som upptäckts i de havererade reaktorerna i japanska Fukushima.

Den franska reaktorn är av samma typ som den som håller på att byggas i Olkiluoto i Finland,  nära kusten.  Reaktortypen som kallas EPR (European Pressurized Reactor) har ansetts vara kärnkraftens nya flaggskepp. Men på båda de platser där denna reaktortyp byggs har man med massiva säkerhetsproblem och förseningar. Bygget i Olkiluoto dras med enorma budgetöverskridelser.

"I den svenska kärnkraftsdebatten har det höjts röster för att vi ska bygga ny kärnkraft för att åtgärda problemen med våra gamla reaktorer.  Men nu visar det sig att Frankrikes nya kärnreaktor i Flamanville, som anses vara den mest avancerade, har allvarliga säkerhetsbrister. Kärnkraftverket som är under konstruktion i Olkiluoto, Finland, bygger dessvärre på samma bristfälliga teknik. Ett stopp för byggande av EPR-reaktorer måste införas " säger Martina Krüger, ansvarig för klimat- och energifrågor på Greenpeace.

Andreas från Sverige finns också med bland aktivisterna i Frankrike.

Bild tagen av aktivisterna i en av byggkranarna.
Ämnen