Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Avgifta din garderob!

Tips på hur man klär sig lite smartare

Artikel - 12 augusti, 2011
Du kanske redan köper second hand, och har ”kvalitet istället för kvantitet” som mantra. Men det finns fler saker att göra, för den som vill minska sin garderobs miljöpåverkan.

Be Nike och Adidas ta bort miljögifterna ur sin produktion >>

Jeansfabrik i Guangdong-provinsen i Kina

I detta område har vi dokumenterat höga halter av miljögifter från textilindustrin. © Greenpeace/Lu Guang

Vi köper idag ungefär fyra gånger mer kläder idag än vi gjorde 1980*. Av alla dessa kläder använder vi bara en tiondel. Så innan du handlar, fråga dig själv: ”behöver jag verkligen det här”? Om svaret är ”ja” får du här några tips för hur du gör ett mer miljövänligt val:

1) Köp second hand

Det finns en massa kläder som säljs av välgörenhetsorganisationer, på loppis, Tradera och Blocket. Här kan du göra verkliga fynd.

2) Välj tidlösa klassiker

Kläder ska kunna användas under lång tid. Vägra haka på trenderna som dör snabbt – köp tidlösa plagg och sådant DU gillar. Om de skulle bli omoderna: stuva undan dem! Innan du vet ordet av är de tillbaka på modet.

3) Leta efter ”miljömärken”

Kolla efter märken som gör kläder av återvunnet och ekologiskt material och miljövänlig infärgning.  Idag finns det affärer som specialiserar sig på ekomode i många städer, eller så kan du leta upp dem på nätet och beställa.

4) Rikta in dig på kvalité

Köp välskräddade kläder som tillverkats för att vara länge. Kolla sömmar, dragkedjor och knappar. Det gäller även skor: kolla hur bra sulan sitter fast.

5) Laga

Om du har kläder som du inte använder för att de behöver ett nytt blixtlås eller behöver fållas upp – fixa det. Eller be någon annan göra det åt dig. Den händiga och kreativa kan också stajla om sina kläder genom att sy på knappar och fickor, förvandla klänningar till kjolar, göra shorts av jeans… leta runt på nätet efter inspiration och idéer, du kanske kan börja här http://www.facebook.com/ReUseConnection.

6) Se till att bomullen är ekologisk

Bomullsplantan är en känslig växt som drivs upp med hjälp av gödning, bekämpningsmedel  och riklig bevattning. Enligt Water Footprint Network, beräknas bara en t-shirt använda upp 150g bekämpningsmedel och upp till 2 720 liter vatten.

Du kan läsa mer här The Water Footprint of Cotton Consumption report by Ecological Economics - PDF.

Ekologisk bomull är ett bra alternativ eftersom den växer på giftfria fält. Börja köpa ekologiskt, åtminstone babykläder och baskläder som t-tröjor och underkläder.

7) Kolla miljömärkningen

Det är inte lätt att hitta rätt i märkningsdjungeln. Men du kan ta reda på mer om de olika miljömärkningarna och vad de egentligen innebär, kolla till exempel Sveriges konsumenters lista eller naturskyddsföreningens sida.

* Enligt Lucy Siegles bok “ To Die For”

Ämnen