Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Avverka inte Ore skogsrike, Sveaskog!

Artikel - 19 december, 2017
Just nu kämpar en enad miljörörelse för att rädda skogarna vid Norra Brännvinsberget och Ormtjärnen i Ore skogsrike i Rättviks kommun. Vi gör nu gemensam sak med Naturskyddsföreningen, Fältbiologerna, Skydda skogen, Klimataktion, Jordens vänner, Push Sverige och Dalarnas ornitologiska förening: Ore skogsrike ska inte avverkas.

Här finns tallar som är mellan 100 och 200 år gamla, och en stor mängd rödlistade arter har observerats. Förra året avverkade Sveaskog ett av områdena här, på Brännvinsberget, trots att de informerats om de höga naturvärdena.


Det här vill vi inte ska ske med resten av Ore skogsrike!

Ore skogsrike – ett mycket värdefullt skogsområde

Daniel Zetterström“Min familj är från Lima i västra Dalarna, och jag har bott flera år nära dessa skogar. Det är hemskt att se hur vårt statliga skogsbolag Sveaskog väljer att skövla de här vackra områdena. Särskilt när skogen här innehåller många rödlistade arter som kommer gå förlorade om de inte stoppar avverkningen. Vi kommer göra allt vi kan för att hindra Sveaskog från att förstöra Ore skogsrike”, säger Daniel Zetterström, Greenpeace-aktivist. 

“Det här är ett oerhört värdefullt skogsområde som är flera hundra år gammalt. Stora delar av det ingår också i en så kallad värdetrakt, som Naturvårdsverket pekat ut för att det har särskilt höga ekologiska bevarandevärden. Sveaskogs riktlinjer säger att de inte ska avverka i dessa områden, men uppenbarligen gör de det ändå.”

Här finns några saker du kan göra om du vill att de skyddsvärda skogarna i Ore skogsrike ska få stå kvar!

 •  Bor du i närheten och vill vara med på plats i skogen? 
  Kontakta Dima Litvinov på telefonnummer 070 657 65 86
   
 • Kommentera på Sveaskogs Facebooksida
  Kräv att Sveaskog låter bli att avverka i Ore skogsrike – de känner väl till de höga naturvärdena!
   
 • Skriv på för att skydda riktig skog
  Kräv att politikerna skapar ett varaktigt skydda för värdefulla skogsområden i hela det norra skogsbältet. Greenpeace arbete för de svenska skogarna ingår i en global kampanj som rör hela det norra skogsbältet som sträcker sig från Ryssland, via Finland till Sverige, Norge och Kanada.

 • Stöd vårt arbete med en gåva, eller stötta någon av de andra föreningarna! 

 • Dela och uppmana dina vänner att vara med!


Mer att läsa

Vi har väldigt lite riktig skog kvar i Sverige – de flesta skogarna är trädodlingar. Vi är så vana att se dessa skogar att vi kanske inte ens tänker på att de är odlingar. Trädodlingarna innehåller långt färre arter än den skog som lämnats ifred under lång tid, eller kanske aldrig kalhuggits. Därför är det viktigt att vi skyddar de sista riktiga skogarna i Sverige

2013 gav naturskyddsföreningen Rättvik ut en rapport, ”Ore Skogsrike”, efter kartläggning och inventeringar 2011-2012. Rapporten innehåller utpekade skyddsvärda områden. 
Här kan du ladda ner den 

“Ändå hugger man” är rubriken på den här rapporten som Naturskyddsföreningen i Rättvik låtit ta fram, den senaste rapporten som är framtagen juli-oktober 2017. Läsningen borde vara en väckarklocka för alla. Läs mer och ladda ner rapporten här

Ämnen