Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

BASF lägger GMO-potatisen Amflora som odlas i Sverige på hyllan

Artikel - 16 januari, 2012
BASF meddelar att de lägger ner GMO-potatisen Amflora, som sedan två år har odlats i Sverige. Kemijätten kommer inte längre att kommersialisera och utveckla genetiskt modifierade grödor inom Europa.

Under förra året genomförde Greenpeace en flera veckor uppmärksammad aktion för att stoppa sättandet av GMO-potatisen Amflora i Haparanda i Norrbotten.

 

Det är väldigt glädjande att BASF nu lägger GMO-potatisen Amflora på hyllan. BASF medger att européerna inte vill ha GMO-grödor. Det här är ett bra besked för oss som värnar om biologisk mångfald, ett hållbart jordbruk och försiktighetsprincipen.

Européerna är inte ensamma om att säga nej till GMO-mat. BASF lägger nu sitt fokus på Nord- och Sydamerika efter en mängd nederlag för industrin de senaste två åren i länder som Kina, Indien, Filippinerna och Thailand. Över 90 procent av alla GMO-grödor för matproduktion odlas i endast fyra länder i Nord- och Sydamerika.

2011 avslog Indien godkännandet av en GMO- aubergine, den enda GMO-matgrödan det fanns en ansökan om odling för i landet. I september samma år ställde Kina in kommersialiseringen av GMO-ris. Även Filippinerna och Thailand har avfärdat GMO-ris.

Potatisen Amflora med en gen för antibiotikaresistens är en av två GMO-grödor godkända för odling i Europa. Grödan blev en kommersiell flopp.

Under förra året genomförde vi en flera veckor lång aktion för att stoppa sättandet av GMO-potatisen Amflora i Haparanda i Norrbotten. Aktivisterna genomförde bland annat en blockad av ett GMO-potatislager och stoppade sättningen upprepade gånger genom att kedja fast sig i traktorn som satte potatisen.Vi serverade även garanterat gmo-fri potatissoppa utanför riksdagen.

Sverige har som ett av de första länderna inom EU tillåtit kommersiell odling av den genmodifierade potatisen Amflora, som ägs av det tyska kemiföretaget BASF. Italien, Österrike, Ungern, Luxemburg och Grekland har istället förbjudit odling av potatisen. Förbuden har införts eftersom försiktighetsprincipen alltid gäller för genmodifierade grödor enligt EU-lag och för att ett EU-direktiv slagit fast att GMO med antibiotikaresistenta gener skulle fasats ut till 2004.

BASF's pressmeddelande: www.basf.com/group/pressrelease/P-12-109