Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Det är dags för myndigheterna att utöka evakueringszonen runt Fukushima

Artikel - 7 april, 2011
Greenpeace strålningsteam har undersökt trädgårdar och grödor i staden Minasoma och identifierat doser av radioaktivitet högre än de officiella gränsvärdena i spenat och andra grönsaker. Informationen myndigheterna lämnar ut är mycket knapphändig. De uppmanar befolkningen att hålla sig inomhus eller frivilligt lämna området. Gång på gång kommer nya rapporter om oroväckande höga strålningsnivåer långt över gränsvärdena i grönsaker från områden som ligger utanför den nuvarande evakueringsgränsen.

"I flera Minamisoma-trädgårdar var grönsakerna för kontaminerade för att konsumtion", berättar Rianne Teule som leder testerna av mat. "Ägaren till en av odlingarna med kontaminerad spenat berättade att hon inte har fått någon information från myndigheterna om strålningsriskerna för hennes grödor, trots att regeringen enligt uppgift testat plantor i Minamisoma sedan den 18 mars"

Mätningar gjorda av vårt strålningsteam på flera platser i Minasoma visar upp till 4,5 microSievert per timme, i motsats till den relativ låga nivån på 0.7 microSievert per timme som uppmätts på den enda officiella mätpunkten i staden.

Borgmästaren i Minamisoma, Katsunobu Sakurai: "TEPCO har agerat oansvarigt. Det framgick tydligt när det tog 11 dagar för dem att tala till oss efter olyckan. Regeringen har inte heller lämnat oss någon form av rapport som vi kan förstå.. Vi ber regeringen att inte bara leverera tillräckligt med information om vad som hänt, men också att garantera att de kommer att agera på ett ansvarsfullt sätt vad gäller eventuella framtida risker."

Ett annat problem är att den data som lämnas ut inte "Det finns ett akut behov inte bara av data från Japans regering, men också meningsfulla tolkningar och rådgivning om riskerna med radioaktivitet i livsmedel och miljön så att människor som drabbats av katastrofen kan skydda både sin hälsa och sitt uppehälle, säger Van de Putte från Greenpeace team på plats. "Myndigheterna måste snarast ompröva evakueringen runt kärnkraftverket i Fukushima på ett sätt som bättre reflekterar strålningsnivåerna som nu finns i hela regionen."

Det är dags för myndigheterna att berätta för sina medborgare vilka strålningsnivåer de utsätts för och utöka  evakueringszonen.

Vi kommer att fortsätta att samla in oberoende data,  göra mätningar runt evakueringsområdet  och öppet redovisa dessa mätningar.

Här är teamet i Japan (på engelska)

Ämnen