Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Eon drar sig ur kärnkraftsbygge

Artikel - 24 oktober, 2012
Världens största energibolag, Eon, har idag beslutat att sälja sin verksamhet i Finland och drar sig ur bygget av ett kärnkraftverk i Pyhäjoki, eftersom de inte sett någon lönsamhet i projektet. Beslutet innebär att nära 40 procent av investerarna dragit sig ur på kort tid, vilket gör att det är tveksamt om projektet överhuvudtaget blir av.

den 24 oktober 2012 Eon drar sig ur Pyhäjoki

Eon/Eoff

 

Eons beslut är en logisk förlängning av att kärnkraftsprojekt kraschar runt om i USA och Västeuropa. På senare tid har flera byggnationer av kärnkraftverk stoppats. Under 2011 övergavs nybyggnadsplaner i Brasilien, Frankrike, Indien och USA och i Bulgarien och Japan så avbröts till och med kärnkraftsprojekt som redan inletts.

Beslutet från Eon var inte oväntat eftersom kärnkraftsprojektet i Pyhäjoki har drabbats av ekonomiska problem tidigare. Den 29 augusti i år meddelade omkring 6 procent av de finländska aktieägarna att man drar sig ur projektet. Eons beslut innebär att omkring 40% av ägarna i Fennovoimas kraftgrupp har beslutat att överge projektet.

Greenpeace kritiserar dock Eons intentioner att investera i livstidsförlängning och effekthöjningar av de gamla reaktorerna i Oskarshamn.

Ämnen