Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Forskare på vårt fartyg Arctic Sunrise uppmäter havsisminimum i Arktis

Artikel - 13 september, 2011
Oberoende forskare befinner sig just nu ombord på vårt fartyg Arctic Sunrise för att mäta tjocklek och volym av Arktis hastigt minskande is. Med ombord finns svenska Frida Bengtsson: "Det är bitter ironi att medan förbränningen av fossila bränslen leder till att havsisen smälter snabbare än någonsin, ser politiker och företag havsisens tillbakadragande som en affärsmöjlighet, där olje- och gruvföretag är i full färd att dela upp de arktiska naturtillgångarna"

Frida Bengtsson ombord på Arctic Sunrise.

För första gången i Arktis används 3D-scannrar för att systematiskt undersöka tjocklek och volym av den krympande isen. Avsmältningen av den arktiska havsisen är ett av de mest synliga tecknen på effekterna av klimatförändringar, med kännbara konsekvenser för inte bara isbjörnar och andra arter som lever just här, utan för människor och djur runt hela världen.

"3D-scannrarna kommer att fullständigt förändra hur vi utför forskning i avlägsna och farliga områden som denna. Fram till nu har vi varit tvungna att mäta havsisen manuellt från punkt till punkt. Nu kan vi avläsa isflaken med hög upplösning och göra en exakt digital kopia av den arktiska isen att ta med hem till vårt laboratorium", förklarar isforskaren Till Wagner ombord på Arctic Sunrise.

Nya 3D-scannrar underlättar forskningen.

Med på Arctic Sunrise finns även konstnären John Quigley som har återskapat Leonardo Da Vincis " den vitruvianske mannen" i stor skala på den smältande havsisen.

"Vi skapar en smältande version av den vitruvianske mannen för att klimatförändringarna bokstavligen äter sig in i vår civilisations kropp. När denna ritning gjordes var det upplysning, renässans, den uppfinningsrika erans gryning som fortsatt ännu till denna dag. Vårt användande av fossila bränslen hotar detta", säger John Quigley från iskanten.

Enligt forskare vid institutet för miljöfysik vid universitetet i Bremen orsakar den ökande globala temperaturen att den arktiska havsisen minskar till den lägsta uppmätta nivån sedan satellitmätningarna inleddes 1972, mindre än det tidigare rekordåret 2007.

De officiella mätningarna av havsisminimum, från det USA-baserade National Snow and Ice Data Center (NSIDC), offentliggörs senare under månaden.

Stoppa Cairns oljeborrning i Arktis

Just nu borrar Cairn Energy efter olja i Arktiska vatten. Trots att deras responsplan visar att ett utsläpp i Arktis skulle vara i det närmaste omöjligt att sanera.

Be Grönlands premiärminister Kuupik Kleist att skydda Arktis genom att ställa in Cairn Energys oljeborrningsprogram och vägra framtida oljeborrningslicenser.

Läs mer och skriv under

Da Vinci i Norra ishavet

Bilder: © Greenpeace/Nick Cobbing