Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

GMO-blockaden återupptas

Artikel - 26 maj, 2011
Vi har återupptagit blockaden av det lager i norrbottniska Nedre Vajakkala där det multinationella kemiföretaget BASF och deras svenska dotterföretag Plant Science Sweden förvarar GMO-potatisen Amflora.

Aktivist på plats. © Greenpeace/Christian Åslund

En vecka efter att den ursprungliga blockaden inleddes, och två dagar efter Norrbottenpolisens insats för att häva den, är manifestation åter igång. Vi tänker försöka förhindra att odling av GMO-potatisen återupptas.

- Vi är beredda att stanna för att se till att den oprövade, potentiellt riskfyllda genmodifierade Amflora-potatisen inte hamnar i jorden. 8 av 10 svenskar anser att GMO-grödor inte är säkert för framtida generationer, men till skillnad från flera andra EU-länder tillåter Sveriges regering odling, säger Jan Isakson, Greenpeace talesperson på plats.

- Det handlar i grunden om att inte låta internationella kemikaliebolag förvandla den Norrbottniska myllan till genteknisk experimentverkstad. GMO har ingen plats i matlandet Sverige, säger Jan Isakson.

Amfl­ora, som innehåller en antibiotikaresistent gen, har godkänts för odling utan att man har genomfört tillräckliga, oberoende studier om eventuella risker för hälsa och miljö. De utvärderingar som finns har producerats av industrin självt. Att odla genmodifierad potatis trots att det finns likvärdiga GMO-fria alternativ är både oansvarigt och onödigt.

© Greenpeace/ Christian Åslund

Under onsdagskvällen bjöd vi  in till ett öppet möte för att informera om Amflora, om aktionen samt varför man så tydligt tar ställning mot den svenska regeringens godkännande av en genmodifierad gröda.

Under mötet poängterades att blockaden inte riktar sig mot den enskilde lantbrukare som äger ladan och inte på något sätt syftar till att hindra eller blockera den ordinarie verksamheten. Det är tyska BASF/Plant Science Sweden som äger och ansvarar för potatisen. Den enskilda lantbrukaren är bara kontrakterad för att sätta och odla potatisen.

- Om odlaren är beredd att sluta med GMO är vi beredda att hjälpa honom att ersätta den kontroversiella, riskfyllda Amflora-potatisen med andra grödor som passar hans marker, säger Jan Isakson.

Skicka ett mejl  till Sveriges miljö- och jordbruksministrarom att stoppa GMO-odlingen i Sverige.

Taggar