Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace får rekordstor utdelning från PostkodLotteriet

Artikel - 14 februari, 2012
Idag kan vi ge det glädjande beskedet att Greenpeace för fjärde året i rad ökade sin utdelning från Svenska PostkodLotteriet. 22 miljoner kronor är årets utdelning, 6 miljoner mer än förra året. Totalt har Greenpeace mottagit 63 miljoner kronor, pengar som till största delen har bidragit till vårt globala arbete.

- Det är förstås mycket välkomna pengar. Tillsammans med det stora direktstöd vi får från våra gåvogivare gör det att vi kan bedriva ett ännu vassare påverkansarbete, bland annat för att skydda Arktis och för att ställa om från fossil till förnybar energi i Kina, säger Patrik Eriksson, kampanjchef på Greenpeace.

Greenpeace generalsekreterare Mads Flarup Christensen tillsammans med PostKodlotteriets Richard Sjöberg.

 

Greenpeace Norden tilldelades dessutom 6 miljoner kronor för ett special projekt, som kommer att drivas tillsammans med den ryska organisationen Pechora Committee, som arbetar för ursprungsbefolkningars rättigheter. Fokus i detta treåriga projekt är att få ursprungsbefolkningarna att bli en del av debatten om Arktis framtid och på så sätt göra fler röster hörda än de stora industriella intressenas. Utan stödet från PostkodLotteriet hade detta projekt inte varit möjligt att utveckla och genomföra.

- Vi har en situation där allt fler länder visar intresse för att borra efter olja i ett hittills skyddat och enormt svårarbetat område - Arktis. Ett oljeutsläpp i denna känsliga miljö skulle vara förödande, både för miljön och för de människor som är beroende av den för sin överlevnad, säger Patrik Eriksson.

Svenska PostkodLotteriet delade igår ut 945 miljoner kronor till de 40 förmånstagare som Lotteriet stödjer. Sedan starten 2005 har Svenska PostkodLotteriet delat ut 2,8 miljarder kronor till den ideella sektorn och över 4 miljarder till lottköparna. Lotteriet har drygt en miljon lottköpare. 

Under de senaste åren har pengarna från PostkodLotteriet bland annat gått till arbetet med att stoppa avskogningen i Amazonas, Indonesien och Kongo. De har även varit med och finansierat konstruktionen av Greenpeace nya energieffektiva flaggskepp, Rainbow Warrior III .

Med hjälp av dessa pengar kommer Greenpeace ytterligare kunna förstärka sitt arbete för en hållbar framtid!