Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace går samman med Munduruku-folket för att märka ut skog i Amazonas

Artikel - 15 juni, 2016
I hjärtat av Amazonas arbetar Greenpeace och Munduruku-folket sida vid sida för att märka ut den mark som enligt tradition tillhör Munduruku-folket. Utmärkningen syftar till att skapa ett formellt skydd mot den brasilianska regeringens planerade dammbygge.

Juarez Saw Munduruku med sitt barnbarn.
Juarez Saw Munduruku, ledare för byn Sawré Muybu, med sitt barnbarn.

”Detta är en viktig kamp, inte bara för Munduruku-folket, utan för alla människor i världen, för vi talar om en av de största skogar som fortfarande existerar på vår planet”, säger Juarez Saw Munduruku, ledare för byn Sawré Muybu vid Tapajósfloden.

Munduruku-folket har kämpat i flera år för att få den brasilianska regeringen att officiellt erkänna den mark som varit deras hem i århundraden. Nu är det officiella erkännandet viktigare än någonsin. Regeringen i Brasilien planerar att bygga en jättelik damm på Tapajósfloden, ett projekt som skulle förstöra ett område regnskog motsvarande Gotland i storlek.

Agera nu för att stoppa dammbygget >>

Dammprojektet hotar Munduruku-folkets existens eftersom de är beroende av skogen och floden, inte bara för att bevara sin unika kultur, utan för sin överlevnad. Den omgivande naturen ger mat, dricksvatten, örter och mediciner, och själva floden är en förutsättning för hygien och transporter. Projektet hotar även många djur- och växtarter i området.

I området finns ett rikt och unikt djurliv.

Utmärkningen sätter press på internationella företag

Enligt ILOs konvention om urfolkens rättigheter, som har undertecknats av Brasilien, har Munduruku-folket rätt att bli rådfrågade och att delta i beslut som rör deras mark. Men den formella processen för att säkra Munduruku-folkets rättigheter till marken har stått still i 15 års tid.

FUNAI (den brasilianska myndigheten för urfolks rättigheter) gav i april i år ut en rapport där de erkänner Munduruku-folkets mark. Det är ett viktigt framsteg, men segern är långt ifrån vunnen. Nu är det upp till det brasilianska justitiedepartementet att ta nästa steg. De kan välja att antingen avvisa rapporten, eller dra processen i långbänk många år till. Under tiden kan dammprojektet fortskrida.

Munduruku-folket och en av de skyltar som används för utmärkningen.

Greenpeace har därför tillsammans med Munduruku-folket börjat märka ut det aktuella området med 50 skyltar, som liknar de skyltar den brasilianska regeringen använder formellt. Syftet är att skapa internationell uppmärksamhet och därmed sätta press på de internationella företag som planerar att delta i dammbygget.

Tyska Siemens, österrikiska Andritz och amerikanska General Electrics är världens ledande företag inom turbiner och generatorer för vattenkraft. Deras medverkan är en förutsättning för att bygget ska kunna genomföras. Vi kräver därför att dessa företag säger nej till dammbygget.

Du kan läsa mer om Tapajós och dammbygget i Greenpeace rapport “Damning The Amazon – The Risky Business Of Hydropower In The Amazon-2016” 

Skriv på för Tapajós!