Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace skepp fortsätter blockera Statoils borrplats

Artikel - 29 maj, 2014
Esperanza blockerar Statoils oljeborrning i Arktis genom att ockupera den exakta platsen där bolaget planerar att borra.

 Webcamera från Ezperanza i Barents hav

Taktiken är en uppföljning efter att norska myndigheter försökt avsluta protesten genom att avlägsna sju aktivister från oljeriggen under torsdag morgon efter en 48 timmars ockupation. Aktivisterna fördes med helikopter till en polisstation i Tromsö, men samtliga har nu släppts.

"Vi var inte säker på om att vi skulle fortsätta protesten efter två kyliga dygn på riggen, men det offentliga stöd som vi har fått har varit ett enormt lyft. Esperanza är ett litet fartyg i jämförelse med den enorma oljeriggen, men vi är fast beslutna att hålla koll på den här borrplatsen så att Statoil inte riskerar Björnön” säger aktivisten Sune Scheller från bryggan på Esperanza.

Statoil har tillstånd att starta vissa borrningar, men kan inte borra i de lager som innehåller olja innan den norska miljöministern behandlat Greenpeace offentliga klagomål mot de riskabla borrningarna.

Det är varken smart eller försvarbart att borra nära ett skyddat naturreservat i arktiska farvatten. Statoils egna experter säger att ett oljeutsläpp skulle nå Björnön på mindre än en vecka. Över 110 000 personer har hittills bett miljöminister Tine Sundtoft att ompröva sitt beslut att tillåta borrning här.

På fredag ​​klockan 10:00 kommer Greenpeace lämna över ett upprop för att skydda Björnön till Norges miljöminister Tine Sundtoft i Oslo.