Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

H&M tvingar dig att ta hand om deras smutstvätt

Fyra av sex testade H&M-plagg innehåller förbjudna kemikalier

Artikel - 23 augusti, 2011
Flera stora internationella klädmärken, däribland Adidas och H&M, har inte kontroll över vilka miljögifter som används i deras produktionskedjor visar ytterligare en rapport . Den här gången handlar det om vad som finns i de klädesplagg vi köper i butikerna och vad som kommer ut i våra vatten.

Aktivister hänger en klädlina vid Marikina-floden i östra Metro Manila på Filippinerna den 23 augusti 2011. © Alanah Torralba/Greenpeace

UPPDATERING 110920:
Natten till den 20 september blev det klart att H&M ställer sig bakom utmaningen att avgifta modet. Senast 2020 kommer världens näst största återförsäljare av kläder, med ca 700 underleverantörer och klädproduktion i 1700 fabriker, att fasa ut alla farliga kemikalier ur hela produktionskedjan.H&M har även gått med på att se till att deras underleverantörer offentliggör vilka farliga kemikalier som släpps ut från fabrikerna där kläderna produceras.

Greenpeace har analyserat totalt 78 produkter från 15 globala klädmärken (Abercombie & Fitch, Adidas, Calvin Klein, Converse, GAP, G-Star RAW, H&M, Kappa, Lacoste, Li Ning, Nike, Puma, Ralph Lauren, Uniqlo and Youngor), varav två tredjedelar innehöll mätbara mängder av nonylfenoletoxylater*.

Relativt små mängder nonylfenoletoxylater är en indikation på att det har använts i produktionen och troligtvis i stora koncentrationer, eftersom de tvättas bort redan på fabriken innan de kommer ut i butiken.

Nonylfenoletoxylater bryts ner till nonylfenoler när de kommer ut i vattnet eller i reningsverk. Även om mängderna nonylfenoletoxylater i kläderna är relativt små kommer mängden av nonylfenol som lakas ut i vattnet att bli betydligt större på grund av den stora mängd kläder som köps och tvättas varje år.

På det här sättet sprider konsumenterna ofrivilligt  nonylfenol och den giftiga kemikalien hamnar i europeiska vatten trots förbud. Att tvätta kläderna för att få bort gifterna innebär alltså att du bara sprider dem i din närmiljö.

Tyvärr är vår studie bara toppen av isberget. Med stor sannolikhet finns det betydligt fler kemikalier i våra kläder,  och i  produktionen av dem. För att säkerställa att giftiga kemikalier inte kommer ut i våra vatten måste klädföretagen sluta använda dem i hela produktionskedjan. H&M och de andra klädföretagen måste bli bättre på att förebygga och kontrollera att miljögifter inte kommer ut, både i produktionsländerna och i konsumentländerna. Ett första steg är att skaffa sig en fullständig överblick över de kemikalier som används och släpps ut i samband med tillverkningen av produkterna och att offentligöra resultatet. De som utsätts för gifter har rätt att få veta det.

Alla företag har ett ansvar att veta när och var de släpper ut gifter och fasa ut dem. De stora internationella klädmärkena har dessutom möjligheten att påverka hela den globala textilindustrin genom att använda sitt inflytande på sina underleverantörer. Det räcker inte med vackra ord om ansvarstagande och hållbarhet - det krävs handling.

Nike och Puma är med - hur ska ni ha det H&M?

Tidigare i sommar släppte Greenpeace en rapport som avslöjar att flera stora klädmärken, som Adidas, Nike, Puma och H&M, kan sammankopplas med anläggningar som släpper ut miljögifter, däribland nonylfenol, i floder i Kina. Efter att rapporten släpptes och vi startade Detox-kampanjen har både Nike och Puma gått med på vårt krav att fasa ut alla miljögifter ur hela produktionskedjan till 2020. Nu är det Adidas, H&M:s och de andra klädjättarnas tur att anta utmaningen och avgifta sin produktion.

Rapporten "Dirty Laundry 2: Hung Out to Dry" hittar du här

Läs mer om Detox-kampanjen

* nonylfenoletoxylater används vid klädtillverkning och bryts ner till det mycket giftiga ämnet nonylfenol. Nonylfenol eller nonylfenoletoxylat är förbjudet att använda för textilproduktion inom EU på grund av dess hormonstörande och svårnedbrytbara egenskaper. Miljögifterna ansamlas i levande organismer.

Ämnen